«Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που μας ζητήθηκε είναι δύσκολο πρόγραμμα», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τόνισε ωστόσο ότι «για πρώτη φορά έχουμε στο τραπέζι σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ έκανε και λόγο για την ύπαρξη υπόσχεσης ενός αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. που θα είναι εμπροσθοβαρές, με δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

 

Παραδέχθηκε ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είπε ότι η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε, είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που βρίσκονται μπροστά μας. Έκανε επίσης λόγο για τελεσίγραφο που δόθηκε στις 25 Ιουνίου, που περιλάμβανε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς προοπτική.

 

«Έξι μήνες τώρα είχαμε πόλεμο με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες αλλά κερδίσαμε και έδαφος. Τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη, από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το αποκρύψω από το λαό» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν κύκλοι που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση.

 

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα πέντε βασικά σημεία της συμφωνίας. Πρώτον, θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όπως διευκρίνισε, τυχόν συνδρομή του ΔΝΤ θα είναι τεχνικής φύσεως. «Τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε», είπε. Δεύτερον, θα έχει τριετή διάρκεια, που παρέχει χώρο και χρόνο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και «να μας εμπιστευτούν ξανά οι αγορές». Ακόμη, εκτίμησε ότι μετά το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλά έως το 2018 και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

 

Τέταρτον, με το δάνειο από τον ESM θα αποπληρωθούν τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ. «Αυτή η μετατροπή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο, με χαμηλά επιτόκια, ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του». Στο σημείο αυτό προκλήθηκε σύντομη ένταση στη Βουλή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να φωνάζει ότι ψεύδεται ο πρωθυπουργός. Πέμπτον, δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια στην τραπεζική αργία και στα capital controls.

 

«Πράττω αυτό που υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εξέλαβα το ΟΧΙ και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της», επισήμανε μεταξύ άλλων, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. «Παρά τις κλειστές τράπεζες ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία και ιστορική απόφαση. Δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας», δήλωσε.


«Δεν θα κρύψω την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, θα του μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας», είπε ο πρωθυπουργός. «Από τη πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση μου για να διεκδικήσω μια δίκαιη λύση και να προασπίσω τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Έχω πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, απειλών και εκβιασμών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα όμως κάτω, δεν λογάριασα προσωπικό κόστος. Μοναδική δύναμη μου σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση ήταν η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού» επεσήμανε και παραδέχθηκε «ναι κάναμε λάθη».

 

«Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να είναι στο χείλος του γκρεμού και να διαπραγματεύεται με επιμονή. Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση», τόνισε.

 

«Ο στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει η Ευρώπη. Αυτός ο σπόρος θα φέρει καρπούς. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει και δεν μπορεί να πάει χαμένος. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών είναι ψήφος συνείδησης και εθνικής ευθύνης», ανέφερε.

 

«Θα καταφέρουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος, διεκδικώντας το δίκιο μας και ανοίγοντας τον δρόμο και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς», σημείωσε.

 

 

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr