ΣΕΔΕΑ: Προσοχή στα exit poll

ΣΕΔΕΑ: Προσοχή στα exit poll Facebook Twitter
SOOC / Konstantinos Tsakalidis
1

Για τις περιορισμένες δυνατότητες πρόβλεψης των exit poll προειδοποιεί ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), υπενθυμίζοντας τις ¨αστοχίες” τους, στις εκλογές του Μαΐου του 2014, όπου έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους τόσο στο Δήμο Αθηναίων όσο και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο ΣΕΔΕΑ προειδοποιεί ότι όταν τα ποσοστά των κομμάτων είναι κοντά και η διαφορά είναι μικρότερη των 5 μονάδων, τότε η πρόβλεψη δεν θεωρείται ασφαλής.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΔΕΑ, υπενθυμίζει την τοποθέτηση της ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) για τα exit polls:
-Τα exit polls θεωρούνται μοναδικά και εξαιρετικά εργαλεία για την άντληση πληροφορίας σχετικής με τους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης. Η αξία τους προκύπτει από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι «αποδεδειγμένα ψηφοφόροι» ενώ σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι «εν δυνάμει ψηφοφόροι»

-Τα exit polls δεν καταγράφουν μόνο το ποιος νίκησε αλλά προσφέρουν απάντηση στο ερώτημα: «Ποιοι ψήφισαν το κάθε κόμμα/υποψήφιο και γιατί».

-Τα exit polls είναι έρευνες και βασίζονται σε δείγμα. Κατά συνέπεια παράγουν προσεγγιστικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι η επικρατέστερη και πλέον διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της εκλογικής συμπεριφοράς.

-Επιτυχημένα θεωρούνται τα exit polls όταν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα με διαφορά +/- 3%. Παρόλα αυτά, συμβαίνει σε περιπτώσεις η πρόβλεψή τους να αποκλίνει περισσότερο από το +/- 3%. Σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ποσοστά των κομμάτων/υποψηφίων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΛΑΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / «Θέλει να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω - Είναι αμετανόητος» η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

«Τα αποκαλυπτήρια του ιδιωτικού κόμματος Τσίπρα με το όνομα ΕΛΑΣ, πιστοποίησαν πόσο παλιό είναι αυτό που πολυδιαφημίζεται εδώ και μήνες ως ‘νέο'» τονίζει το ΠΑΣΟΚ
THE LIFO TEAM
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Πολιτική / Φλωρίδης για Μαρινάκη - Δημητριάδη: Εάν κάποιος καταδικαστεί, θα πάει φυλακή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε σχετικά με το θερμό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του πρώην γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου στον τελικό της Euroleague
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Πολιτική / Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για το κόμμα Τσίπρα: Το βίντεο-έκπληξη με μουσική Κραουνάκη και το μυστικό όνομα

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αναμένεται να απευθύνει έκκληση σε «όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» να δηλώσουν συμμετοχή στο «νέο ταξίδι», υπογράφοντας την ιδρυτική του Διακήρυξη
THE LIFO TEAM
GREXIT PLAN B ΑΛΒΑΝΙΑ

Πολιτική / Το plan b της Ευρώπης για το Grexit με την ονομασία «Κωδικός Αλβανία» - Οι συνέπειες στο εθνικό νόμισμα

«Θα υπήρχε πείνα, ούτε να αγοράσουμε πετρέλαιο για τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο δεν θα είχαμε» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Την μοναδικη φορα που ετυχε να ψηφιζω σε εκλογικο τμημα εξω απο το οποιο γινοταν exit poll εγινα μαρτυρας ενος αστειου περιστατικου.Την ωρα που παρκαρα επεσα πανω σε μια παρεα εξη-επτα νεων ανθρωπων οι οποιοι ειχαν,προ ολιγου,ψηφισει στο exit poll.Εφευγαν γελωντας διοτι,οπως ακουσα να λενε,ειχαν συνεννοηθει και ψηφισαν ολοι,στο exit poll βεβαια,"Ενωση Κεντρωων"! Βασιλη Λεβεντη !Μετα τι να σου κανουν και οι καημενοι οι ανθρωποι των "δημοσκοπικων εταιρειων"."Κουκια θα μετρησουν,κουκια θα μαρτυρησουν",που ελεγε και η μακαριτισσα η γιαγια μου !