Συνέντευξη στην εντυπωσιακή Σουηδέζα δημοσιογράφο Kajsa Ekis Ekman για λογαριασμό της εφημερίδας ETC, παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Στη συνέντευξη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «πλασματικό», και "στατιστικό κόλπο" προκειμένου να προβληθεί ως επιτυχημένο το πρόγραμμα αλλά και για να διασωθεί η κλυδωνιζόμενη -από το σκάνδαλο Μπαλτάκου και τις σχέσεις της  με τους νεοναζιστές-κυβέρνηση .

 

Αναφορά γίνεται και στην κρίση, που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δεν έχει τελειώσει με 30% ανεργία και 60% στους νέους. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την ανάγκη ενός new deal στα πρότυπα της λύσης για τη Γερμανία το 1953 και διερωτάται αν  «θα συνεχίσει να αφήνει την Ελλάδα στο έλεος της ανθρωπιστικής κρίσης η Ευρώπη;».

 

Αναφέρει επίσης ότι για να έρθει ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα θα χρειαστεί λίγο χρόνο. «Φυσικά δεν θα πω: "Αγαπητή Μέρκελ, δώστε μας χρήματα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ''σοσιαλιστικό νησί' στην Ευρώπη"! Αν θέλουμε σοσιαλισμό πρέπει να μπορούμε να σταθούμε πρώτα στα δικά μας πόδια. Όταν είμαστε έτοιμοι. Πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κάτι που θα χρειαστεί τέσσερα έως πέντε χρόνια», λέει.

 

Σημειώνει ακόμη ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τους νόμους της Τρόικα, κάτι που όπως λέει, δεν  είναι εύκολο αφού είναι πάνω από 400 και θα αυξήσει στα 750 ευρώ το βασικό μισθό. Τονίζει ότι κι αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς, λόγω της ανεργίας, πολλοί θα πηγαίνουν να εργαστούν με λιγότερα χρήματα.

 

Για την υποψηφιότητα του στην Κομισιόν αναφέρει ότι δεν ήταν δική του ιδέα αλλά των ηγετών της ευρωπαϊκής αριστεράς ενώ χαρακτηριστικά σημειώνει για την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιταλία: «Ένιωσα σαν ποδοσφαιριστής. Κατέβαινα από το αεροπλάνο και από κάτω περίμενε κόσμος που χειροκροτούσε».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr