ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μητσοτάκης για εμβόλιο του κορωνοϊού: Πάνω από 25 εκατ. δόσεις στην Ελλάδα- Πώς θα γίνει ο δωρεάν εμβολιασμός

Μητσοτάκης για εμβόλιο του κορωνοϊού: Πάνω από 25 εκατ. δόσεις στην Ελλάδα- Πώς θα γίνει ο δωρεάν εμβολιασμός Facebook Twitter
0

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα διατεθεί σε όλους δωρεάν, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός δεν θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άκρως ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης για τη στρατηγική εμβολιασμού. Οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων αναμένονται στη χώρα μας από τις αρχές του 2021, σημείωσε ακόμη.

«Η αγορά και η κατανομή των εμβολίων έχει ήδη συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει -αν δεν κάνω λάθος- 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση. Στην Ελλάδα αναλογούν παραπάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια, κάποια από αυτά είναι διπλές δόσεις που πρέπει να γίνουν, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ενδεχομένως και περισσότερα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα καθοριστεί από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα θύμισε ότι χθες από το βήμα της Βουλής κάλεσε από τα κόμματα να αποστείλουν έναν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή, για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όπως οι πολίτες εμβολιάστηκαν μαζικά φέτος κατά της γρίπης, ακριβώς το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.


Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο- μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών- επειδή κάποια από τα εμβόλια απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ορισμένα απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από τη στιγμή που θα φύγουν από αυτές τις θερμοκρασίες πρέπει να χορηγούνται εντός λίγων ωρών, συμπλήρωσε.

Για αυτό τον λόγο, εξήγησε θα αναπτυχθούν ειδικές δομές σε όλη τη χώρα, ενώ θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία εμβολιασμού.

«Θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Τεράστιο λάθος ο εφησυχασμός»

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το εμβόλιο δεν δίνει τη λύση σήμερα, αλλά δείχνει τον δρόμο προς τη λύση αύριο.

«Και θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και ζήτησε ο καθένας να αναλογιστεί την υπευθυνότητά του απέναντι στον εαυτό του, την οικογένειά του και το κοινωνικό σύνολο.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM