«Όλα τα μεγάλα νησιά εκπέμπουν SOS», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κέρκυρα, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ευθύνη για το «μπάχαλο στον τουρισμό».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δραματική εικόνα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά, όπως η Κέρκυρα. «Είναι μια εικόνα τραγική για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή με την ασυνεννοησία, την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε τόσο στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, όσο και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο εδώ και έναν σχεδόν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός, όσο παραμένει, πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική», ανέφερε για τον πρώτο.

 

«Ήταν ούτως ή άλλως δύσκολα τα πράγματα. Αλλά, με τη στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Και γι' αυτό το μπάχαλο, την αποκλειστική ευθύνη έχει ο κ. Μητσοτάκης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Το φθινόπωρο θα μιλάμε για συσσίτια»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει έξω από την φούσκα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζει» και συμπλήρωσε ότι το φθινόπωρο, αν βρεθεί ξανά στα μεγάλα νησιά «δεν θα μιλάμε πια για μέτρα στήριξης της εργασίας ή των επιχειρήσεων: θα μιλάμε για οργάνωση συσσιτίων».

 

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε ξανά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις και, κυρίως, να σταματήσουν αυτό το απίστευτο αλαλούμ σε σχέση με την επανεκκίνηση του τουρισμού».

 

«Οι αφίξεις θα είναι πολύ περιορισμένες φέτος. Θα είναι ακόμα λιγότερες, εξαιτίας αυτής της ανυπαρξίας σχεδιασμού, της πρωτοφανούς ανυπαρξίας σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, όμως, η Κέρκυρα, όπως και όλα τα μεγάλα νησιά μας, βγάζουν κραυγή αγωνίας, εκπέμπουν SOS», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

 

«Πού πήγαν τα δισεκατομμύρια;»

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες, όπως και ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιβιώσουν «διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην στηρίξει την εργασία, αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της».

 

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οι επιχειρηματίες επίσης εκπέμπουν SOS. «Διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν κεφάλαιο κίνησης, διότι δεν στηρίχτηκαν ουσιαστικά, διότι απ΄ όλους όσους επικοινώνησα, μίλησα μαζί τους, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει πρόσβαση σε δανεισμό. Κι αναρωτιέμαι: όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πού πήγαν; Σε ποιους πήγαν; Όταν οι τράπεζες δεν έχουν ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν κεφάλαια και εργαλεία χρηματοδοτικά».