Στο ρίσκο να γίνει η Ελλάδα «θύμα» της επιτυχίας της, στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, λόγω εφησυχασμού, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

 

«Ένα ρίσκο που βλέπω είναι να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, με την έννοια ότι οι άνθρωποι πράγματι εφησυχάζουν. Είναι φυσικό μετά από δυόμισι μήνες να είναι χαρούμενοι με την επιτυχία μας και τείνουν να ξεχνούν τους βασικούς κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

 

«Επομένως, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι δεν έχουμε εξαφανίσει τον ιό, ο οποίος είναι ακόμα εδώ. Αναμένουμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα είναι πολύ μικρότερος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να προσέχουν», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Πιο δύσκολο το άνοιγμα της οικονομίας»

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος «που έχουμε καταφέρει μέσα από την αντίδραση σε αυτή την κρίση να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας», κάτι που απέδωσε σε τέσσερα κρίσιμα στοιχεία: την ταχύτητα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, την ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες, την οποία ανέλαβαν οι ειδικοί, την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

 

«Θεωρούμε ότι καταφέραμε να καταφέραμε να αποφύγουμε τη σφαίρα και να περιορίσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά σημείωσε ότι- παρότι είναι καλή η διεθνής αναγνώριση- «γνωρίζουμε ότι το δύσκολο έργο εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά μας».

 

Το άνοιγμα της οικονομίας θα είναι πολύ πιο περίπλοκο από το κλείσιμό της, τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η πιο δύσκολη και πολύπλοκη πρόκληση αφορά το πώς σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού και η υποδοχή ταξιδιωτών από το εξωτερικό. Πρόκειται για περίπλοκη άσκηση. Προσδοκώ ότι θα μπορούμε να καλωσορίσουμε τουρίστες από την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα, πάντοτε στη βάση των κανόνων που θα θέσουμε για τις χώρες προς τις οποίες θα ανοίξουμε αρχικά», συμπλήρωσε.

 

«Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από Ταμείο Ανάκαμψης»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν, για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και τόνισε: «Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν θα είναι κάτι θετικό για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του.

 

«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

 

Παράλληλα, αναφερόμενος στις χώρες που εκφράζουν επιφυλάξεις, σημείωσε ότι αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά, ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι' αυτές μεγάλο κόστος.

 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων.