Το ΚΙΝΑΛ ζητά να δοθεί ξανά και ολόκληρη 13η σύνταξη - Κατέθεσε πρόταση νόμου

Το ΚΙΝΑΛ ζητά να δοθεί ξανά και ολόκληρη 13η σύνταξη - Κατέθεσε πρόταση νόμου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Υπέρ της επαναχορήγησης κανονικής 13ης σύνταξης τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής μέσω σχετικής πρότασης νόμου.

Την πρόταση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει πως αυτή στοχεύει:

α) Στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.

β) Στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

γ) Στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης.

Ζητά πλήρη 13η σύνταξη

Με το (μοναδικό) άρθρο, προτείνεται η επαναχορήγηση μόνιμης 13ης σύνταξης για κάθε έτος, αρχής γενομένης από το 2020 σε όλους τους συνταξιούχους και στους λαμβάνοντες επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία από τον ΕΦΚΑ, αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ. Η 13η σύνταξη είναι πλήρης, δηλαδή αντιστοιχεί στο ύψος της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει κατά την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ο συνταξιούχος και καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, αντίστοιχα. Παράλληλα, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ρυθμιστεί κάθε λεπτομερειακό ζήτημα που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου. Τέλος, καταργείται το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε προεκλογικό επίδομα αντί της πλήρους κανονικής 13ης σύνταξης.

Με αυτό το άρθρο, «το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει σε συμβολικό επίπεδο τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας και επιδιώκει την εν μέρει αποκατάσταση των αγοραστικών δυνατοτήτων και του βιοτικού επιπέδου τους. Αποτελεί, τέλος, η νομοθετική αυτή πρόταση σοβαρό σήμα προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή αποκατάσταση της "κανονικότητας" και η έστω μικρή αύξηση του πλούτου της χώρας διοχετεύεται προς άρση αδικιών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενισχύοντας της κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM