Για «συντριπτική ήττα Τσίπρα» μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ - Τα σχόλια για τις εκλογές στην Ελλάδα

Για «συντριπτική ήττα Τσίπρα» μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ - Τα σχόλια για τις εκλογές στην Ελλάδα Facebook Twitter
Για βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος
0

Για συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές έπειτα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 9,5 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

«Το κόμμα του Τσίπρα ηττήθηκε στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός παραδόθηκε: "Πρόωρες εκλογές"» είναι ο τίτλος που επιλέγει η ιταλική La Stampa η οποία κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό» στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής.

«Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε πρόωρες εκλογές μετά την ηχηρή ήττα» γράφει το Al Jazeera. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές» γράφει το France 24. 

Για «εκλογική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά την οποία ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάνει λόγο και η τουρκική Daily Sabah στην αγγλική της έκδοση.

  

Για το Politico ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στους ηττημένους των εκλογών με την φωτογραφία του να εικονογραφεί  το δεύτερο μισό του θέματος με τίτλο «Ευρωπαϊκές εκλογές: Νικητές και ηττημένοι».

Το κείμενο να επισημαίνει στους νικητές τη Νέα Δημοκρατία η οποία «με μια πειστική νίκη απέναντι στο ακροαριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο».

Η διαδικτυακή έκδοση της Die Zeit με τίτλο «Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο. Ο λόγος για τις πρόωρες εκλογές ήταν το κακό αποτέλεσμα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, μιας και ο λαός με τη ψήφο του έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται πια τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί προς όφελος της χώρας του, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης».


H Süddeutsche Zeitung από την μεριά της παρατηρεί ότι «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Μόλις λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησής του.

Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν θα του εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κάλπη τότε "όλα είναι ανοιχτά", τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας, σαν να ανακοίνωνε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, πολύ πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους στις 20 Οκτωβρίου».

Στην Ελλάδα ενδέχεται να επαναληφθούν όσα συνέβησαν μετά τις ευρωεκλογές του 2014. Εν μέσω κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε νικήσει με 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά την Νέα Δημοκρατία στηριζόμενος σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική. Την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε προσφυγή στις κάλπες. Τελικά οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με μεγάλη διαφορά».

«Για πρώτη φορά από το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική ήττα. Στις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα ήρθε δεύτερο. Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα βρέθηκαν το συνταξιοδοτικό, οι φοροελαφρύνσεις και το μεταναστευτικό» παρατηρεί η Bild σε άρθρο της με τίτλο «Έτσι ψήφισε η Ελλάδα»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ