Πρόωρες εκλογές: Η πιθανότερη ημερομηνία - Τι προβλέπει εκλογικός νόμος

Πρόωρες εκλογές: Η πιθανότερη ημερομηνία - Τι προβλέπει εκλογικός νόμος Facebook Twitter
0

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε απόψε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός είπε πως αμέσως μετά την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινήσει τις διαδικασίες για εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το μικρότερο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της προκήρυξης εκλογών και της διεξαγωγής τους είναι 22 ημέρες. 

Έτσι, η 30η Ιουνίου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δεδομένου ότι ο β' γύρος των εκλογών θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 2 Ιουνίου. Αν ο Αλέξης Τσίπρας επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο την Δευτέρα, 3 Ιουνίου, για να τον ενημερώσει για την παραίτηση της κυβέρνησής του, θα ακουλουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 37 και η παρ. 3 του άρθρου 40 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Όμως όλα δείχνουν ότι δεν θα εξαντληθούν τα χρονικά όρια αυτού του σταδίου, καθώς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση διορίζοντας πρωθυπουργό κάποιον από τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων για να οδηγήσουν τη χώρα μέχρι τις εκλογές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο και η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε δρομολογήσει εσπευσμένα τις διαδικασίες για τον ορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ