Ο Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει κείμενο με το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων

Ο Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει κείμενο με το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
2

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως ελληνική Βουλή δεν έχει στη διάθεσή της επίσημο έγγραφο με τη νέα μορφή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ως εκ τούτου το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχως να έχει τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών φέρεται να παραδέχθηκε την έλλειψη του επίσημου εγγράφου τόσο την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και σήμερα. 

Απόσπασμα από τα χθεσινά πρακτικά κατά την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. Ήταν πράγματι για τη δική μας διασφάλιση και είναι ένα από τα διαδικαστικά σημαντικά επιτεύγματα της Συμφωνίας ότι αυτή θα ερχόταν για κύρωση στην Ελληνική Βουλή μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος. Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτοί περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό. Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ, όπως προβλέπει και η διαδικασία, σε δύο διαδικαστικά ζητήματα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω από δυο διαδικαστικές παρατηρήσεις. Σημειώνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής την άρνηση της Κυβέρνησης να καταθέσει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος. Αυτό είναι γεγονός. Και δεν το καταθέτει, διότι δεν υπάρχει και δεν υπάρχει, επειδή δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Απόδειξη αυτού, είναι ότι η ρηματική διακοίνωση με την οποία πληροφορούν τα Σκόπια την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τροπολογίες, φέρει ως τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ίδιο, λοιπόν, το έγγραφο της ρηματικής διακοίνωσης που ενημερώνει για αλλαγή του Συντάγματος, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», η ίδια η ρηματική διακοίνωση φέρει τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Αφού δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Απόδειξη, λοιπόν, ότι οι αλλαγές του Συντάγματος δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, πράγμα το οποίο αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Απόσπασμα από τα σημερινά πρακτικά στην Ολομέλεια 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Πρέπει να απαντήσω αναλυτικά γιατί δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά και γιατί πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας. Ήταν, λοιπόν, μεγάλο κέρδος της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι προέβλεψε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις, θα τελειώσουν την αναθεώρηση, θα τελειώσουν την κύρωση και μετά θα έρθει η Συμφωνία σε εμάς. Αυτό έγινε. Αυτό που προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους είναι εντελώς αυτονόητο και δεν είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, είναι στο πλαίσιο του pacta sunt servanda. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία, και οι δύο πρέπει να τη στηρίξουμε. Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Δένδια, η δεύτερη απόχρωση, η οποία επίσης απαντήθηκε στη Βουλή, ήταν γιατί δεν προσκομίζουμε το σύνολο του συνταγματικού κειμένου.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM