"Είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο Σαξώνης και οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας έκαναν όλη αυτή την ιστορία, χωρίς να είναι σε γνώση των πολιτικών προϊσταμένων τους", είπε ο Γιάννης  Μπουτάρης, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη για την υπεξαίρεση 51,4 εκ. ευρώ από τα ταμείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Ο τωρινός δήμαρχος της πόλης επέρριψε ευθύνες τόσο στον Παπαγεωργόπουλο, όσο και στον τότε στενό του συνεργάτη γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη ενώ για τον Παπαγεωργόπουλο είπε συγκεκριμένα: "Πιστεύω ότι συμμετείχε. Παρασύρθηκε. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος".

 

Για τον Λεμούσια ο κ. Μπουτάρης είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν «το λύνειν και το δένειν του δήμου. Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου, ο κολλητός του. Δεν γινόταν τίποτα στο δήμο αν δεν περνούσες από τον "πάγκο" του Λεμούσια".

 

Όσον αφορά τον ισχυρισμό των δύο παραπάνω ότι δεν γνώριζαν τον βασικό κατηγορούμενο για την υπεξαίρεση, πρώην ταμεία Π. Σαξώνη, ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε: "Είναι δυνατόν να μην ξέρανε τον Σαξώνη; Όλος ο κόσμος ήξερε ότι είναι το χαϊδεμένο παιδί του δήμου".

Για το εάν η υπεξαίρεση γινόταν εν αγνοία του τέως δημάρχου τόνισε: "Να δεχθώ ότι θα τον δουλέψεις μία, δύο φορές. Δέκα χρόνια να μην πήρε χαμπάρι, δεν γίνεται".

 

Ο κ. Μπουτάρης είπε ακόμη ότι την περίοδο Παπαγεωργόπουλου υπήρχε ένα «δημαρχοκεντρικό σύστημα», το οποίο χαρακτήρισε ως «Μεσαίωνα».

 

Έκανε ακόμη λόγο για  "ομερτά" και "συμμορία" στο δήμο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά τάση εκδικητικότητας προς τον πρώην δήμαρχο. "Αν έκανε λάθος να πάει φυλακή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα 51 εκατ. ευρώ του δήμου", είπε ο Γ. Μπουτάρης.

 

Η κατάθεσή του συνεχίζεται με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.