Έγγραφο που συνέταξαν υπουργοί της κυβέρνησης στην Μποτσουάνα προτείνει άρση του κυνηγιού ελεφάντων για τέσσερα χρόνια ώστε το κρέας τους να γίνει τροφή για κατοικίδια. 

 

Στην Μποτσουάνα εκτιμάται πως ζουν σήμερα περίπου 130.000 ελέφαντες και πολλοί υποστηρίζουν πως ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που βλάπτει το οικοσύστημα, μια διαμάχη ανάμεσα σε πολίτες και οικολόγους που κρατάει καιρό. 

 

Άλλοι ωστόσο ισχυρίζονται πως από τότε που απαγορεύτηκε το κυνήγι ελεφάντων έχει αυξηθεί ραγδαία ο τουρισμός στη χώρα και πως η άρση της απαγόρευσης θα επηρέαζε αρνητικά την διεθνή εικόνα της Μποτσουάνα. 

 

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο του 2018, ο πρόεδρος Μογκουέτσι Μασίσι ζήτησε στους υπουργούς να επανεξετάσουν τον νόμο περί απαγόρευσης, τον οποίο είχε θεσπίσει το 2014 ο προκάτοχός του, Ίαν Χάμα. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συναντήσεις με οργανισμούς, κοινότητες και ιδιώτες προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση. 

 

Ο πρόεδρος Μασίσι σχολίασε θετικά τις πρόσφατες προτάσεις των υπουργών, αλλά θα προηγηθούν κι άλλες συζητήσεις μέχρι τελικά να κατοχυρωθούν νομικά. 

 

Τροφή για κατοικίδια κινδυνεύουν να γίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα

 

Έρευνες έχουν δείξει πως το πόσο μακριά μπορεί να «ταξιδεύουν» πλέον οι ελέφαντες έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που οι περιβαλλοντολόγοι αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή. 

 

Λόγω των ολοένα και λιγότερων βροχοπτώσεων, η πανίδα έχει μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα οι ελέφαντες να μεταναστεύουν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος προκειμένου να βρουν νερό και λίγη τροφή. Οι περιβαλλοντολόγοι αναγνωρίζουν πως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, αλλά σημειώνουν πως το ίδιο συμβαίνει με τον ανθρώπινο πληθυσμό που «απαιτεί συνεχώς περισσότερη γη». 

 

Βέβαια, πρόσφατη έρευνα στην βόρεια Μποτσουάνα έδειξε πως ο αριθμός τους δεν συνεχίζει να αυξάνεται όπως πιστεύουν πολλοί πολίτες, που νιώθουν να απειλούνται πλέον από τους ελέφαντες καθώς η αλήθεια είναι πως μπορεί αν γίνουν πολύ καταστροφικοί όταν περνούν από καλλιεργήσιμα χωράφια ή μέσα από χωριά, χαλώντας τις σοδειές και ενίοτε σκοτώνοντας και ανθρώπους. 

 

Υπέρ της άρσης απαγόρευσης του κυνηγιού τάσσονται άνθρωποι που παλιότερα δούλευαν σε εταιρίες για σαφάρι και έχασαν την δουλειά τους. 

 

Σε κάθε περίπτωση, οι οικολόγοι είναι κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προειδοποιώντας για αρνητικό αντίκτυπο στους τουρίστες. Άλλωστε ο τουρισμός είναι δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την χώρα μετά την εξόρυξη διαμαντιών. 

 

Με πληροφορίες από BBC