Τα αποθέματα σκουμπριού εξαντλούνται λόγω υπεραλίευσης, λένε οι ειδικοί

Τα αποθέματα σκουμπριού εξαντλούνται λόγω υπεραλίευσης, λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash.com
0

Τα αποθέματα σκουμπριού πλησιάζουν στο «σημείο μηδέν» λόγω υπεραλίευσης, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε ρέγγα αντ 'αυτού, είπε η Marine Conservation Society (MCS), επειδή το σκουμπρί συνεχίζει να υπεραλιεύεται από χώρες όπως η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε χρόνο η MCS κυκλοφορεί τον Οδηγό Καλών Ψαριών, ο οποίος κατατάσσει τις επιλογές με βάση το πόσο υπεραλιευμένες είναι. Το σκουμπρί του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, για παράδειγμα, που κάποτε ήταν άφθονο και θεωρούνταν πιο βιώσιμη επιλογή ψαριών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπεραλιεύεται κατά μέσο όρο 23%.

Η Alice Moore, διευθύντρια του Good Fish Guide στο MCS, δήλωσε: «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό να βλέπεις μια πηγή θαλασσινών που κάποτε ήταν βιώσιμη επιλογή σε τέτοια πτώση. Το σκουμπρί δέχεται τεράστια πίεση από τις αλιευτικές δραστηριότητες σε πολλά έθνη και το απόθεμα σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρηθεί. Βλέπουμε μια σταθερή μείωση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεργαστεί με άλλα έθνη για να ευθυγραμμίσει τα όρια αλιευμάτων με τις επιστημονικές συμβουλές».

Τα αποθέματα σκουμπριού εξαντλούνται λόγω υπεραλίευσης, λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pixabay.com

Ο οδηγός χρησιμοποιεί ένα σύστημα σημάνσεων για τους καταναλωτές και μια κλίμακα από το 1 έως το 5 για τις επιχειρήσεις. Το σύστημα κωδικοποιεί κάθε βαθμολογία ανάλογα με το πού και πώς αλιεύεται ή εκτρέφεται ένα είδος: πράσινο (βαθμολογίες 1 ή 2) για τις επιλογές «καλύτερης επιλογής», πορτοκαλί (βαθμολογίες 3 ή 4) για βελτιώσεις που απαιτούνται και κόκκινο (βαθμολογία 5) για «ψάρια προς αποφυγή». Συνιστάται στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των σούπερ μάρκετ, να διαθέτουν μόνο θαλασσινά με βαθμολογία 1 έως 3.

Τώρα, το σκουμπρί του Βορειοανατολικού Ατλαντικού που αλιεύεται από τράτα μεσαίου νερού έχει μετακινηθεί από το 3 στο 4, πράγμα που σημαίνει ότι τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις συνιστάται να μην το πωλούν. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πιο συχνά από προμηθευτές σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Το σκουμπρί που αλιεύεται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό με αγκίστρι και πετονιά έχει μετακινηθεί από το 2 στο 3.

Τα αποθέματα σκουμπριού εξαντλούνται λόγω υπεραλίευσης, λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash.com

Τα ψάρια, που αλιεύονται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τις Νήσους Φερόε και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να υφίστανται υπεραλίευση. Τα όρια συνολικών αλιευμάτων (TAC) που ορίζονται από όλα τα μέρη υπερέβαιναν σταθερά τα επιστημονικά συνιστώμενα επίπεδα μεταξύ 5% και 80% από το 2009. Μεταξύ 2020-24 τα TAC ήταν, κατά μέσο όρο, 39% υψηλότερα από τις επιστημονικές συμβουλές.

Η ρέγγα από τη Βόρεια Θάλασσα και την ανατολική Μάγχη είναι μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση από το σκουμπρί, συστήνει η φιλανθρωπική οργάνωση, όπως και οι σαρδέλες από την Κορνουάλη.

Τα αποθέματα σκουμπριού εξαντλούνται λόγω υπεραλίευσης, λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi

Θαλασσινά: Ποιες είναι οι βιώσιμες επιλογές

Μύδια: Η MCS αποκαλεί τα μύδια που εκτρέφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «υπερήρωα θαλασσινών», επειδή καλλιεργούνται με μεθόδους που έχουν μικρό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον και συλλέγονται με το χέρι.

Μπακαλιάρος: Ο μπακαλιάρος προέρχεται συνήθως από πιο άφθονα αποθέματα, γεγονός που τον καθιστά βιώσιμη επιλογή.

Τοπικά ιχθυοπωλεία: Αντί να αγοράσετε κάτι από το ράφι του σούπερ μάρκετ, το MCS συνιστά να επισκεπτεστε το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς για συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το τι είναι φρέσκο, τοπικά αλιευμένο και στην εποχή του.

Τα αποθέματα σκουμπριού εξαντλούνται λόγω υπεραλίευσης, λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freepik.com

Κονσέρβες: Η φιλανθρωπική οργάνωση προτείνει σαρδέλες από την Κορνουάλη και γαύρο από τον Βισκαϊκό Κόλπο, ως επιλογές κονσέρβας.

Αγοράστε ολόκληρα ψάρια: Αντί για φιλέτα ψαριών, σκεφτείτε να αγοράσετε ολόκληρα ψάρια. Τα ολόκληρα ψάρια είναι συχνά πιο προσιτά και κάθε μέρος, συμπεριλαμβανομένων των οστών και του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαφόρων πιάτων.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Νέα σειρά podcast: H κατάσταση των πραγμάτων / Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Μπορεί το Κλιματικό Ταμείο να αποτελέσει μια δίκαιη λύση στην ακριβή ενέργεια; Ή μήπως τα €4,78 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα; Η Ντίνα Καράτζιου μιλά με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια Ενεργειακής Πολιτικής στο Green Tank.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM