Σπάνιο βίντεο: Δύο αρσενικές φάλαινες που απειλούνται με εξαφάνιση κολυμπούν «αγκαλιασμένες»

Φάλαινες κολυμπούν αγκαλιασμένες Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο βίντεο, με δύο φάλαινες που κολυμπούν η μία δίπλα στην άλλη, σαν να «αγκαλιάζονται», έδωσε στη δημοσιότητα το National Geographic.

 

Πρόκειται για δύο αρσενικές φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού, οι οποίες κολυμπούσαν ρίχνοντας η μία ένα πτερύγιό της πάνω στο σώμα της άλλης.

 

«Δείχνουν στοργή; Δείχνουν αγάπη;» αναρωτήθηκε ο Μάικλ Μουρ, ειδικός σε αυτό το είδος φάλαινας (right whale), από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης.

 

Ο ίδιος βρισκόταν σε μια μικρή βάρκα, σε κόλπο της Μασαχουσέτης, με τη συνάδελφό του Έιμι Νόουλτον, τον φωτογράφο Μπράιαν Σκέρι και τον βοηθό του. «Συμφωνήσαμε ότι η “στοργή” είναι η λέξη στην οποία θα μπορούσαμε να υποθέσουμε», συμπλήρωσε ο Μουρ.

 

Οι τέσσερις τους βρίσκονταν στην περιοχή στις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να κάνουν μια καταμέτρηση των φαλαινών, να υπολογίσουν οπτικά το μέγεθός τους και να αξιολογήσουν την υγεία τους. Ο Σκέρι κατέγραψε το στιγμιότυπο με drone.

 

 

Ο Μουρ παραδέχθηκε ότι τον εξέπληξε η τρυφερότητα αυτής της σκηνής. «Ήταν σαν ένα αργό βαλς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με μελέτες, οι φάλαινες σχηματίζουν ομάδες για παιχνίδια, για να διατηρήσουν κοινωνικούς δεσμούς, να ζευγαρώσουν ή να προετοιμαστούν για αυτό. Λιγότεροι από 400 εκπρόσωποι του συγκεκριμένου είδους παραμένουν στον ωκεανό, γεγονός που καθιστά αυτές τις φάλαινες από τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί 34 νεκρές τέτοιες φάλαινες σε παραλίες, είτε επειδή συγκρούστηκαν με πλοίο, είτε επειδή έμπλεξαν σε δίχτυα.

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
NEWSROOM