Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής Facebook Twitter
3

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής Facebook Twitter

 

Οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες λόγω του μηχανισμού εφίδρωσης, μέσω της οποίας το σώμα καταφέρνει να ψυχραίνεται απελευθερώνοντας θερμότητα καθώς εξατμίζεται.

 

Η συγκεκριμένη δυνατότητα μειώνεται αισθητά όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με αυξημένη υγρασία. Η θερμοπληξία σαν αποτέλεσμα αυτών των δύο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αγγίξει μελλοντικά σε κάποιες περιοχές το ανώτατο όριο της ανθρώπινης αντοχής. Ωστόσο, νέα μελέτη των Jeremy Pal (Loyola Marymount University του Λος Άντζελες) και Elfatih Eltahir (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στο Κέιμπριτζ) στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Climate Change» αποδεικνύει πως ο θανατηφόρος συνδυασμός αυξημένης ζέστης και υγρασίας μπορεί να έρθει στον Περσικό Κόλπο πολύ νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικοί προμηθευτές πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων, οπότε αν γίνουν αφιλόξενες για τον άνθρωπο, οι παγκόσμιες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ολέθριες- έστω ότι ακόμη θα χρησιμοποιούμε αυτά τα καύσιμα στις νέες συνθήκες.

«Λόγω της εγγύτητας στις θερμές θάλασσες, η περιοχή είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε θερμά και υγρά κλίματα», λέει ο ερευνητής κλιματολογίας Christoph Schar. Ο Περσικός Κόλπος είναι σχετικά ρηχό σώμα νερού, κάτι που του επιτρέπει να απορροφά περισσότερη θερμότητα συγκριτικά με άλλες ωκεάνιες θάλασσες.


Ο Pal και ο Eltahir προσομοίωσαν την εξέλιξη της θερμοκρασίας στην περιοχή του Κόλπου με δύο πιθανά σενάρια: στο πρώτο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εξακολουθούν αμείωτες ενώ στο δεύτερο γίνεται θεώρηση της μείωσης των εκπομπών, η οποία θα μπορούσε να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο των 20C.


Τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι, ως το 2100, πέντε πόλεις - το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ντόχα στο Κατάρ, το Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν και το Νταχράν στη Σαουδική Αραβία – θα αντιμετωπίζουν κύματα καύσωνα πάνω από το όριο αντοχής του ανθρωπίνου οργανισμού.


Εκτός από άμεσες τις περιπτώσεις θανάτου που εκτιμάται πως θα αυξηθούν λόγω των νέων κλιματολογικών συνθηκών, θα υπάρξουν και έμμεσες απώλειες λόγω επιδεινωμένης υγείας, όπως για παράδειγμα η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, ειδικά εκείνων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς τα εν λόγω έντομα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Περσικός κόλπος είναι ήδη η πιο θερμή θάλασσα στον πλανήτη,εάν δεν κάνω λάθος..Πάντως δεν θα ήθελα να βιώσω τη στιγμή που μέρη του πλανήτη μας θα γίνουν αφιλόξενα,για κάθε μορφή ζωής.Καταστρέφαμε και καταστρέφουμε τον πλανήτη τόσα χρόνια,οι επόμενες γενιές θα υποστούν τις συνέπειες.