Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σκρέκα στο ΥΠΕΝ: Ψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σκρέκα στο ΥΠΕΝ: Ψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης Facebook Twitter
0

Επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο πρόσφατα ανέλαβε ο Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία των ενεργειακών πολιτικών και των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, την αναβάθμιση της σημασίας της πράσινης Οικονομίας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και την αναπτυξιακής φύσεως διασύνδεση του περιβάλλοντος με τον βιώσιμο τουρισμό, την βιώσιμη αγροτική παραγωγή και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στο Υπουργείο με το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό του, το οποίο, μάλιστα, φόρτισε στο ειδικό σημείο στάθμευσης και φόρτισης που διατίθεται στην είσοδο του κτηρίου.

«Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με ένα εξαιρετικά πλούσιο περιβάλλον σε ζητήματα βιοποικιλότητας και όλες οι δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται και θα δρομολογηθούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό κατατείνουν ακριβώς στην προστασία αυτής της βιοποικιλότητας, για λόγους όπως σας είπα όχι μόνο ηθικούς αλλά και βαθύτατα οικονομικούς. Η αναπτυξιακή διάσταση του περιβάλλοντος, η σύνδεση του περιβάλλοντος με τον βιώσιμο τουρισμό, με τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, με τον πολιτισμό, βρίσκονται στον πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου που έχουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος. Η συζήτηση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, γύρω από τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, δεν είναι μία συζήτηση η οποία γίνεται μόνο για να προστατεύσουμε τον έναν και μοναδικό πλανήτη στον οποίο κατοικούμε. Γίνεται και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 «Λίγο παραπάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί, έχει τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες και απομένει τώρα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα. Το περιβάλλον -το έχουμε πει πολλές φορές- έχει μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν γύρω από την πράσινη οικονομία θα είναι ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, με καλούς μισθούς και θα είναι θέσεις απασχόλησης που θα μπορέσουν να δώσουν πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα παιδιά, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό» πρόσθεσε.

Το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση και η κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενθαρρυντικές εξελίξεις τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι λογαριάζαμε το 2020. Χρέος μας τώρα είναι να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος, που αφορά κυρίως στα σημεία φόρτισης στις πόλεις, στις εθνικές οδούς, έτσι ώστε μαζί με τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που δίνουμε ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν αυτή την επιλογή, να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών».

Στα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλη πρόκληση, που έχουμε μπροστά μας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων, που δρομολογεί η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν. «Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και προσβλέπω ότι μετά τον Covid θα δημιουργηθεί μία καινούργια δυναμική, μέσα από διεθνείς συνεργασίες μεγάλης εμβέλειας να αντιμετωπίσουμε για τις επόμενες γενιές το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα. Και η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με εκτελεστικό βραχίονα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σκρέκας: Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι βασικές προτεραιότητες

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι «Οι τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας θα είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στην μετα-κορονοϊό εποχή, μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσουμε και προωθούμε σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της χώρας, την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, την απανθρακοποίηση της παραγωγικής μας βάσης. Το περιβάλλον είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και φυσικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Και να πούμε ότι προωθούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μέσα από το τρίπτυχο τυποποίηση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου και του προγραμματισμού του Υπουργείου δόθηκε έμφαση στην προώθηση της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων αλλά και στη χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της χώρας, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα η γη. Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν επίσης η αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η σύνδεσή τους με τους στόχους της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM