Νερό. Η μεγαλύτερη πηγή ζωής. Το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος και του προσφέρεται άπλετο από τη φύση και το περιβάλλον του. Οίκος. Κατοικία, σπίτι – ή αλλιώς η Γη που μας φιλοξενεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και αποτελείται από 70% νερό. Όπως κι εμείς. 

 

Η ζωή μας βασίζεται σε μια διαρκή διαδικασία κυκλικής αναγέννησης – εμείς είμαστε νερό και το νερό είναι το σπίτι μας. Ζούμε σε μια χρονική περίοδο που ο πλανήτης που αποκαλούμε «σπίτι» χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προστασία από ποτέ. Η ανάγκη αυτή για φροντίδα έχει όνομα, λέγεται «βιωσιμότητα» και η επίτευξή της εξαρτάται από όλους μας. Η προσέγγιση της βιωσιμότητας χρειάζεται να είναι απόλυτα συμπεριληπτική – να λαμβάνει υπ’ όψιν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες και να έχει στόχο την περιβαλλοντική ευημερία σε κάθε τομέα. Κι αυτός είναι ο στόχος της Βίκος, από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα.

 

Η Βίκος είναι μια εταιρεία ανέκαθεν συνδεδεμένη με την έννοια της περιβαλλοντική ευημερίας, καθώς η επιχειρηματική της ανάπτυξη βασίζεται στη βασικότερη πηγή ζωής του πλανήτη μας, το ΝΕΡΟ. Γι’ αυτό, λειτουργεί εδώ και χρόνια με μια ανθρωποκεντρική αντίληψη που εξελίσσεται μέσα από συνεχείς καινοτομίες που υπηρετούν τις ευρύτερες ανάγκες και αξίες που τη χαρακτηρίζουν.

 

«Πιστεύουμε ότι, στην εποχή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, η επιχειρηματική ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την κοινωνική ευημερία. Γι’ αυτό θέλουμε, με δράσεις που θα αγκαλιάζουν το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας πάντα την αξία του εθελοντισμού, να δώσουμε ένα μήνυμα: Αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, η προστασία και η ευημερία του είναι καθήκον όλων μας».  

Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της Βίκος


Με οδηγό την αντίληψη αυτή και το μοντέλο «βιωσιμότητα – εθελοντισμός – πολιτισμός», η Βίκος μάς καλωσορίζει σε μια νέα εποχή και σε μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων με κεντρικό μήνυμα Ο Βοίκος της ζωής μας. Γίνεται «ένα» με το σπίτι όλων μας και μας καλεί να συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός Βοικοσυστήματος που συμβολίζει το όραμα της εταιρείας για ένα οικοσύστημα που θα λειτουργεί ισορροπημένα, προστατεύοντας τη φύση και το περιβάλλον.

 

Η Βίκος μάς υπενθυμίζει πως χρειάζεται να προστατέψουμε το κοινό μας «σπίτι».
Η δενδροφύτευση της Βίκος πραγματοποιήθηκε μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς, κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, δημιουργώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας και συλλογικότητας.

 

Το πρώτο βήμα έγινε την Πέμπτη, 22 Απριλίου, μια μέρα συμβολική, την «Ημέρα της Γης». Σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, η Βίκος προχώρησε στη φύτευση 1.000 κυπαρισσιών στην περιοχή της Αναβύσσου, μια περιοχή που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από πυρκαγιές και βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για δραστική ενίσχυση του πρασίνου της. Η επιλογή του κυπαρισσιού δεν είναι τυχαία – είναι ένα δέντρο δύσφλεκτο και μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά σε πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς. Μόλις την περασμένη χρονιά, η ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου τυλίχθηκε στις φλόγες, που κατέστρεψαν μεγάλα κομμάτια γης και απείλησαν ζωές, ανθρώπων και ζώων. Σύμφωνα με το site της WWF, «την τελευταία εικοσαετία, στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου και καίγονται κατά μέσο όρο 534.121 στρέμματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αυτών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια».

 

Κάθε δέντρο που φυτεύεται μπορεί να απορροφήσει 22 κιλά CO2 ανά έτος και να δημιουργήσει 117 κιλά καθαρού οξυγόνου, προσφέροντας παράλληλα καταφύγιο σε φυτά και ζώα. Ωστόσο, η φύτευση του κυπαρισσιού στη συγκεκριμένη περιοχή περιλάμβανε ακόμη έναν συμβολισμό: είναι ένα σημείο με ιστορική σημασία, καθώς εκεί βυθίστηκε το πλοίο «Όρια» το 1944 και έχασαν τη ζωή τους 4.100 στρατιώτες. Τα κυπαρίσσια αποτέλεσαν έναν ακόμη συμβολισμό για τις χαμένες ζωές των ανθρώπων αυτών.

 

Η δενδροφύτευση της Βίκος πραγματοποιήθηκε μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς, κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, δημιουργώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας και συλλογικότητας. Τόσο η ομάδα της Βίκος, όσο και η εθελοντική ομάδα της we4all συναντήθηκαν στο σημείο, με κοινό στόχο και όραμα, αλλά και συνέπεια, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων.

 

«Η φράση Ο Βοίκος της ζωής μας είναι μια περιεκτική και ουσιαστική φράση για εμάς, ένα μήνυμα αυτοδέσμευσης, αν θέλετε. Όλες μας οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες αποτυπώνονται γύρω από αυτήν τη φράση και σκοπός είναι να αναδείξουν, συμβολικά και ουσιαστικά, ως επείγουσα προτεραιότητά μας, την προστασία της φύσης και την επούλωση των πληγών της» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της Βίκος. «Με αφορμή τη συνεργασία με τη we4all ξεκινάμε μια σειρά δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα συνεχιστεί και στην πορεία».

 

Η Βίκος μάς υπενθυμίζει πως χρειάζεται να προστατέψουμε το κοινό μας «σπίτι».
Κάθε δέντρο που φυτεύεται μπορεί να απορροφήσει 22 κιλά CO2 ανά έτος και να δημιουργήσει 117 κιλά καθαρού οξυγόνου, προσφέροντας παράλληλα καταφύγιο σε φυτά και ζώα.

 

Η συνεργασία της εταιρείας με τη we4all αναδεικνύει μια ξεχωριστή σύμπραξη με μια σύγχρονη ομάδα εθελοντών που κάνει την ιδέα πράξη, όπως ακριβώς και η Βίκος. Η we4all ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, που επέφεραν όχι μόνο υλικές ζημιές αλλά και σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, και έθεσε ως στόχο της «να βοηθήσει τη Γη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, προτού να είναι αργά».

 

«Είναι μία νέα και μεγάλη συνεργασία που συζητάμε αρκετό καιρό, στην οποία τα δυο αντικείμενα εμπλέκονται και “παντρεύονται”. Ούτως ή άλλως, η νοοτροπία των ανθρώπων της Βίκος είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον και τα αντικείμενά μας ταιριάζουν απόλυτα. Είναι μια καλή αρχή» αναφέρει ο Αντώνης Μπογδάνος, ένας εκ των ιδρυτών της we4all.

 

«Εμείς δραστηριοποιούμαστε από το 2018 και πρακτικά ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οπότε αποφασίσαμε πως κάτι πρέπει να γίνει. Μαζί με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, με τον οποίο ξεκινήσαμε τον οργανισμό, στοχεύσαμε στη δημιουργία μιας ομάδας, κι ας αποτελούνταν μόνο από τους φίλους μας – αλλά ο κόσμος το “αγκάλιασε”. Πλέον, έχουμε μια ομάδα εθελοντών περίπου 40.000-50.000 ατόμων» συνεχίζει.

 

βίκος
Το εξώφυλλο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη LiFO

«Κάπως έτσι το αγκαλιάσαμε κι εμείς, θέλοντας να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή των παιδιών. Άλλωστε, ο Βοίκος της ζωής μας είναι ένα οικοσύστημα ενεργειών και η we4all πρόκειται να παίξει σοβαρό και ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, δηλαδή την ανάπλαση του περιβάλλοντος» συμπληρώνει ο κ. Σεπετάς.

 

Η περίοδος της πανδημίας και των lockdowns μπορεί να μη συνέβαλε στο να προσέλθει μεγάλος αριθμός εθελοντών, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Αντώνης Μπογδάνος της we4all, το ενδιαφέρον παρέμεινε σταθερό, ακόμη και διαδικτυακά. «Λάβαμε αρκετά μηνύματα που μας ρωτούσαν σχετικά με το αν και πού πραγματοποιούνται δράσεις, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να οργανώσουμε συλλογικές δράσεις».

 

Η συνεργασία της Βίκος με τη we4all μέσα από τη σειρά δράσεων Ο Βοίκος της ζωής μας, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η ανάγκη για συλλογικότητα και στοχευμένες δράσεις είναι εξαιρετικά μεγάλη. Συμβολίζει μια γενικότερη τάση σύμπραξης που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η τεράστια απειλή που δέχεται το περιβάλλον μας, ο πλανήτης που αποκαλούμε «σπίτι» μας. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει και η Βίκος, επιλέγοντας να κάνει πράξη μια σειρά πρωτοβουλιών που δεν περιορίζονται μόνο στη θεωρία, ενώ παράλληλα στηρίζει το έργο νέων ανθρώπων που νοιάζονται και δραστηριοποιούνται, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο πλανήτη.

 

Η Βίκος δίνει το κατάλληλο έναυσμα για την προστασία του περιβάλλοντός μας, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα πως έχουμε ευθύνη απέναντι στη φύση. Είναι εκείνη η οποία μας προσφέρει την ανεξάντλητη πηγή ζωής: το ΝΕΡΟ. Ο Βοίκος της ζωής μας μας υπενθυμίζει πως οι αξίες της Βίκος είναι απλώς αξίες όλων μας, γιατί το «σπίτι» αυτό είναι το «σπίτι» όλων μας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr