LIVE!

H Μεσόγειος Θάλασσα πλήττεται από πρωτοφανή καύσωνα - «Το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό»

Μεσόγειος Θάλασσα Facebook Twitter
0

Το πιο ακραίο φαινόμενο καύσωνα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει στην ξηρά αλλά στη θάλασσα.

Ένας παρατεταμένος, πρωτοφανής θαλάσσιος καύσωνας «καίει» τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η θερμοκρασία του νερού έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν ξανακαταγραφεί για τόσο νωρίς το καλοκαίρι. Η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου είναι τώρα 26 βαθμοί Κελσίου, ενώ κανονικά αυτή την εποχή είναι περίπου 23 βαθμοί Κελσίου. Σε χάρτη που δείχνει τις ανωμαλίες θερμοκρασίας στους ωκεανούς, η Μεσόγειος εμφανίζεται με έντονο κόκκινο χρώμα.

Σε ορισμένα σημεία της Μεσογείου, ειδικά στο δυτικό τμήμα γύρω από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από το κανονικό.

Μεσόγειος Θάλασσα Facebook Twitter
Γράφημα με τη θερμοκρασία στη Μεσόγειο φέτος και τις προηγούμενες χρονιές

«Για τόσο μεγάλες υδάτινες εκτάσεις, αυτό είναι τρελό», είπε ο Αμερικανός μετεωρολόγος Jeff Berardelli στα κοινωνικά δίκτυα. Για τους περισσότερους, το φαινόμενο ίσως να μην φαίνεται τόσο έντονο όσο ο ισχυρός καύσωνας που πλήττει την ξηρά.

Αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη «ψήθηκε» κάτω από έναν έντονο θόλο ζέστης, που οδήγησε μέχρι και στο κλείσιμο της κορυφής του Πύργου του Άιφελ. Όμως οι αυξημένες θερμοκρασίες στη θάλασσα μπορεί να έχουν σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες.

Μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στις παράκτιες περιοχές. Μπορούν να προσφέρουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας πιο δυνατές καταιγίδες. Και μπορούν να αναστατώσουν τα οικοσυστήματα, νεκρώνοντας κοράλλια και προκαλώντας μαζικούς θανάτους ειδών, όπως οι σπόγγοι, που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε πιο δροσερά νερά.

«Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό», είπε η Karina von Schuckmann, ανώτερη σύμβουλος για την επιστήμη των ωκεανών στο Mercator Ocean International. Περιέγραψε τον ωκεανό ως τον «φύλακα» της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επειδή απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ενέργειας που παράγεται λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Μεσόγειος ως «hotspot»

Οι θαλάσσιοι καύσωνες χαρακτηρίζονται από μεγάλες περιοχές με θερμοκρασίες νερού πολύ πάνω από τον μέσο όρο, που διαρκούν πολύ καιρό. Καθώς το κλίμα ζεσταίνεται, τέτοιοι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο έντονοι. Η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιους καύσωνες. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει χαρακτηρίσει τη Μεσόγειο ως «hotspot» για τους κινδύνους από την κλιματική κρίση. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο έχουν αυξηθεί σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα - «ειδικά την τελευταία δεκαετία».

Η Μεσόγειος συνήθως φτάνει στη μέγιστη θερμοκρασία της στα μέσα προς τέλη του καλοκαιριού, γύρω στις 18 Αυγούστου, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τους 26,1 βαθμούς Κελσίου. Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν πέρυσι, στις 13 Αυγούστου, όταν έφτασε τους 28,5 βαθμούς Κελσίου. Πέρυσι, στις αρχές Ιουλίου, η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν 24 βαθμοί Κελσίου - δηλαδή 2 βαθμούς πιο δροσερή από ό,τι είναι τώρα.

Ένα πλωτό μέσο μέτρησης κοντά στη Μαγιόρκα της Ισπανίας κατέγραψε φέτος θερμοκρασία νερού 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανοικτά της Βενετίας και του Σαν Ρέμο στην Ιταλία το νερό ήταν γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις δορυφόρων.

Ένας σοβαρός (Επίπεδο 3 από 5) θαλάσσιος καύσωνας επηρεάζει αυτή τη στιγμή περιοχές μεταξύ Ισπανίας και Σαρδηνίας και θεωρείται ένας από τους πιο έντονους παγκοσμίως. Τις τελευταίες μέρες, ο καύσωνας δυνάμωσε σε ακραίο (Επίπεδο 4 από 5) στη Θάλασσα Αλμποράν, νότια της Ισπανίας, καθώς και στον Κόλπο του Λέοντα, νότια της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM