ΒΑΣΕΙΣ 2024

Φλώρινα, Κοζάνη, Αμύνταιο: Έως και 5 φορές πάνω από το όριο τα αιωρούμενα σωματίδια

Φλώρινα, Κοζάνη, Αμυνταίο: Έως και 5 φορές πάνω από το όριο τα αιωρούμενα σωματίδια Facebook Twitter
Φλώρινα, φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Πάνω από πέντε φορές πάνω από το όριο, είναι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν στη Φλώρινα, Κοζάνη και Ποντοκώμη. 

Σύμφωνα με στοιχεία των Σταθμών μέτρησης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10),  την Πέμπτη, ξεπέρασαν το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των 50 μg/m 3 και άγγιξαν ακόμη και τα 275 μg/ m 3.  

Στην Κοζάνη, το Αμύνταιο, την Φλώρινα και την Ποντοκώμη κατά τις μεσημεριανές ώρες 13.00 έως 17.00 ώρες τα όρια των (ΑΣ10) κυμάνθηκαν από 120 μg/ m 3 έως 275 μg/ m 3. Στην Κοζάνη και την Ποντοκώμη οι μετρήσεις άγγιξαν τα 204 μg/ m 3 και 275 μg/ m 3 αντίστοιχα ενώ αρκετά υψηλές μετρήσεις καταγράφηκαν στην Μελίτη με 196 μg/ m 3, την Φλώρινα με 178 μg/ m 3 και τα Πετρανά Κοζάνης με 173 μg/ m 3. 

Στις περιοχές που καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά αιωρούμενων σωματιδίων υπάρχουν ενεργά κι ανενεργά επιφανειακά ορυχεία της ΔΕΗ που είτε από την λειτουργία τους είτε λόγω των ανέμων δημιουργούνται σύννεφα σκόνης που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. 

Εξαιτίας του ύψους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», ή διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συστήνει σε πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπαθείς να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. 

Επισημαίνεται ότι τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου ενώ εάν κάποιοι αισθανθούν συμπτώματα όπως ενόχληση στα μάτια, βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τέλος, ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση του οχήματός τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Περιβάλλον
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες θεραπευτικές επιλογές για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Υγεία & Ευεξία / Νέες θεραπευτικές επιλογές για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Η γύρη, η αφρικανική σκόνη και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (ΧΑΠ). Στον αντίποδα αυτών των δυσμενών εξελίξεων βρίσκονται οι νέες θεραπείες που προσφέρουν καλύτερη αντιμετώπιση του άσθματος και της ΧΑΠ, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ερρίκος Ντυνάν, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM