Έρευνα: Οι καταστροφικές πυρκαγιές εκτόξευσαν τις εκπομπές CO2 το 2023

Έρευνα: Οι καταστροφικές πυρκαγιές εκτόξευσαν τις εκπομπές CO2 το 2023 Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: SOOC
0

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε εκπομπές τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και σε εκτεταμένες καταστροφές κατά την περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη. 

Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν την εκπομπή 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα που είναι 16% υψηλότερη από τον μέσο όρο, αντιστοιχώντας στο 15% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Στη μελέτη «State of Wildfires» που δημοσιεύθηκε από το University of East Anglia, σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά είχαν εκπομπές εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αποτελώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στον Καναδά, όπου πάνω από 232.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι χώρες του Αμαζονίου, η Χαβάη, και η Ελλάδα επίσης υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Οι πυρκαγιές αυτές, που γίνονται συχνότερες και εντονότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, είχαν σημαντικές συνέπειες τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πυρκαγιών, ιδίως στη δυτική Αμαζονία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τέτοιες καταστροφές θα γίνονται όλο και πιο συχνές στο μέλλον. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για τη μείωση του κινδύνου, αν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM