Copernicus: Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από την δεκαετία του 1980, ανακοίνωσαν ο ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

«Η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου, όπου η θερμοκρασία αυξήθηκε ταχύτερα», υπενθυμίζει ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Τον Νοέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης έγινε με ρυθμό 0,5°C ανά δεκαετία, δηλαδή, δύο φορές ταχύτερα από ό,τι ο μέσος όρος των πέντε άλλων μετεωρολογικών περιοχή του πλανήτη.

Από το 1980, οι μετεωρολογικές καταστροφές (καύσωνες, πλημμύρες) έχουν προκαλέσει τον θάνατο 195.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Οι οικονομικές ζημιές, που συνδέονται στην πλειονότητά τους με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, αποτιμώνται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου για το έτος 2022, πολύ λιγότερα από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021 λόγω των πλημμυρών.

Τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια (22,3%) από τα ορυκτά καύσιμα (20%).

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM