Αυτές οι θαλάσσιες ανεμώνες κάνουν το πολύ φαγητό «πλοκάμια»

Αυτές οι θαλάσσιες ανεμώνες κάνουν το πολύ φαγητό «πλοκάμια» Facebook Twitter
Η ανάπτυξη νέων πλοκαμιών εξαρτάται από τη διατροφή σε είδος θαλάσσιας ανεμώνης - Anniek Stokkermans/Embl
0

Οι άνθρωποι έχουν εφεύρει πολλούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τις δυσάρεστες συνέπειες ενός υπερβολικού γεύματος: Άσκηση, αντιόξινα, ύπνο. Οι θαλάσσιες ανεμώνες από την άλλη έχουν έναν καλύτερο τρόπο όταν «φουσκώνουν» από το πολύ φαγητό: Βγάζουν νέα «χέρια». 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές περιγράφουν πώς η αφθονία τροφής οδηγεί αυτά τα κοιλεντερωτά να αναπτύσσουν νέα πλοκάμια, μια ικανότητα που δεν έχει απαντηθεί ξανά σε ζώα. 

Τα κνιδόζωα -μια συνομοταξία ειδών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ανεμώνες της θάλασσας, τις μέδουσες και τα κοράλλια- αποκλίνουν εξελικτικά από τα άλλα ζώα εδώ και πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Τα έντομα, οι άνθρωποι και τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου τείνουν να παραμένουν στην ίδια σωματική δομή μετά την ενηλικίωσή τους. Ωστόσο, τα κνιδόζωα είναι «διαβόητα» ευπροσάρμοστα. Οι ενήλικες ανεμώνες αλλάζουν το μέγεθος του σώματός τους, την αναπαραγωγική στρατηγική τους, ακόμα και τη σύνθεση του δηλητηρίου τους αναλόγως με τις περιβαλλοντικές αλλαγές. 

«Ποτέ δεν σταματούν να αναπτύσσονται» λέει ο Aissam Ikmi από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελεμβέργης και ο επικεφαλής της μελέτης. 

Ως προνύμφες, οι ανεμώνες (το είδος starlet) αναπτύσσουν τέσσερα βασικά πλοκάμια. Αφότου φτάσουν στην ενηλικίωση, βγάζουν περισσότερες, μέχρι να αποκτήσουν 24. Άλλα είδη θαλάσσιας ανεμώνας δε, μπορεί να αναπτύσσουν στη ζωή τους εκατοντάδες πλοκάμια.

«Επειδή οι ανεμώνες είναι φυτρωμένες σε ένα σημείο, αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με ένα φυτό» εξηγεί ο δρ. Ίκμι, προσθέτοντας πως τα πλοκάμια τους είναι άκρως σημαντικά γι'αυτές καθώς τις βοηθά να τρέφονται και να χαρτογραφούν το περιβάλλον τους. 

Μάλιστα, ο δρ. Ίκμι διαπίστωσε και μια σύνδεση μεταξύ της ποσότητας της τροφής και της ταχύτητας ανάπτυξης πλοκαμιών στην ενήλικη φάση των ανεμώνων. Στις «καλοταϊσμένες» ανεμώνες, φύτρωναν νέα πλοκάμια μέσα σε τρείς ή τέσσερις μέρες. Όμως, αν η ποσότητα τροφής ήταν μειωμένη, σταματούσαν την παραγωγή πλοκαμιών. 

«Διαπίστωσα πως μπορούσες να ελέγξεις την πρόσθεση πλοκαμιών απλώς ελέγχοντας την ποσότητα τροφής που παρείχες» σημειώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στην έρευνα σε δείγμα 1.000 και πλέον θαλάσσιων ανεμώνων. 

Με πληροφορίες από New York Times 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ -

Περιβάλλον / Τα ελληνικά ελατοδάση επέζησαν από τις δασικές πυρκαγιές - Τώρα κάτι άλλο τα «σκοτώνει»

Στα βουνά της Πελοποννήσου, τα έλατα κιτρινίζουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές δεν έχουν φτάσει - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σύνθετη κρίση
LIFO NEWSROOM
Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Θερμότητα σημαίνει ταχύτερη αναπαραγωγή και εξάπλωση των παρασίτων, εξηγούν οι επιστήμονες - Τα παράσιτα και οι ασθένειες καταστρέφουν περίπου το 40% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
ΣΚ / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Περιβάλλον / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Παρά τις τεράστιες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογίες «πράσινης ενέργειας», η εξόρυξη στα διεθνή ύδατα παραμένει αμφιλεγόμενη και οι ειδικοί προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα του βυθού
LIFO NEWSROOM