Άλπεις: Παγετώνας που λιώνει άλλαξε τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας

Άλπεις: Παγετώνας που λιώνει άλλαξε τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας Facebook Twitter
0

Ένας παγετώνας που λιώνει στις Άλπεις προκάλεσε μετατόπιση του συνόρου μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση μια περιοχή που φιλοξενεί ένα ιταλικό ορεινό κατάλυμα. 

Το σύνορο εκτείνεται κατά μήκος του αποχετευτικού συστήματος - του σημείου δηλαδή που το νερό από τους πάγους θα καταλήξει στη μία ή την άλλη πλευρά μιας χώρας. 

Ωστόσο, η συρρίκνωση του παγετώνα Theodul σημαίνει πως το νερό καταλήγει στο Rifugio Guide del Cervino, ένα καταφύγιο για τους επισκέπτες σε υψόμετρο 3,480 μέτρων στην κορυφή Testa Grigia. 

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει διπλωματικές διαπραγματεύσεις από το 2018 που κατέληξαν σε συμβιβασμό μόλις πέρυσι, αν και η έκβαση παραμένει μυστική. 

Όταν χτίστηκε το καταφύγιο σε μια βραχώδη προεξοχή της περιοχής το 1984, οι 40 κλίνες του και τα μακριά ξύλινα τραπέζια του βρίσκονταν αποκλειστικά σε ιταλικό έδαφος. Ωστόσο, σήμερα, τα δύο τρίτα του καταφυγίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κλινών και του εστιατορίου, βρίσκονται στην Ελβετία. 

Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο λόγω της εξαιρετικά τουριστικής περιοχής που βρίσκεται στην κορυφή ενός από τα μεγαλύτερα χειμερινά θέρετρα. 

Η συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας επισφραγίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 στη Φλωρεντία, ωστόσο το περιεχόμενό της θα αποκαλυφθεί όταν πρωτοκολληθεί από την ελβετική κυβέρνηση - κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2023. 

Ο παγετώνας Theodul έχει απωλέσει σχεδόν το ένα τέταρτο της μάζας του μεταξύ 1973 και 2010, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το βραχώδες έδαφος κάτω από τον πάγο που αλλάζει το συνοριακό τοπίο, αναγκάζοντας τις δύο χώρες να ανακατανείμουν το 100 μέτρων όριο μεταξύ τους. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ