Καραϊβική: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απέκτησαν τον πρώτο αναλυτικό χάρτη από 38.000 δορυφορικές εικόνες

Καραϊβική: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απέκτησαν τον πρώτο αναλυτικό χάρτη από 38.000 δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
EPA
0

Το The Nature Conservancy εξέδωσε τους πρώτους αναλυτικούς χάρτες όλων των κοραλλιογενών υφάλων της Καραϊβικής

Οι χάρτες του υποβρύχιου περιβάλλοντος ολόκληρης της Καραϊβικής αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις προσπάθειες  διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για τον ωκεανό. Χθες, το The Nature Conservancy (TNC), μαζί με συνεργάτες του παρουσίασαν τους αναλυτικούς χάρτες των σημαντικών περιοχών αβαθών υδάτων από όλη την Καραϊβική, ανάμεσά στις οποίες και εκείνες όπου αναπτύσσονται κοραλλιογενείς ύφαλοι. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία, χώρες και περιοχές, έχουν ξεκάθαρη εικόνα των οικοτόπων που βρίσκονται κάτω από τα κύματα της Καραϊβικής. Οι επαναστατικοί αυτοί χάρτες αναμένεται να συντελέσουν στην αειφόρο χρήση και να βοηθήσουν την προστασία των θαλάσσιων πόρων για τα νησιωτικά κράτη που είδαν το 60% των κοραλλιών τους να χάνεται μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. 

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με την επικόλληση δεκάδων χιλιάδων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, ενώ σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιήθηκαν drones οι λήψεις των οποίων επικυρώθηκαν από καταδύσεις δυτών. Έτσι με τη χρήση δεδομένων τόσο από το απώτερο διάστημα όσο και από τα βάθη της θάλασσας, οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν και πιο συγκεκριμένα να ερμηνεύσουν τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα της Καραϊβικής. 

Η ύπαρξη δεδομένων ακριβείας γι' αυτά τα περιβάλλοντα σημαίνει πως πλέον υπάρχει προηγμένη καθοδήγηση για την βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων, από τους οποίους εξαρτώνται 44 εκατομμύρια κάτοικοι της Καραϊβικής. «Δεν μπορείς να προστατέψεις κάτι που δεν ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δρ. Robert Brumbaugh διευθυντής του τμήματος Καραϊβικής του The Nature Conservancy, προσθέτοντας ότι η κατανόηση και η προστασία των φυσικών πόρων είναι κομβική για την οικονομική επιτυχία αυτών των περιοχών. 

Σχεδόν οι μισές από τις κοινότητες της Καραϊβικής εξαρτώνται από υγιή παραθαλάσσια και παράκτια περιβάλλοντα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε η TNC το 2019, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι δραστηριότητες που συνδέονται με αυτούς αποφέρουν περίπου 7,9 δισ. δολ. στην τουριστική βιομηχανία ετησίως και προσελκύουν σχεδόν 11 εκατομμύρια επισκέπτες. 

Οι χάρτες αυτοί αναμένεται να αποτελέσουν ένα εργαλείο για αποφάσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία και την αποκατάσταση αυτών των βασικών παράκτιων περιοχών. Πλέον, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χάρτες για να εντοπίσουν τις περιοχές που χρειάζονται αποκατάσταση ή να εντοπίσουν τις καλύτερες δυνατές τοποθεσίες για τη δημιουργία θαλάσσιων περιοχών στις οποίες θα συνδυάζεται αρμονικά η προστασία τους με άλλες χρήσεις. 

Σύμφωνα με τον Joseph Pollock, ερευνητή του TNC, με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων θα χρειαζόταν τουλάχιστον 250 εκατ. ώρες κατάδυσης για να χαρτογραφηθεί μία τόσο μεγάλη περιοχή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες επέτρεψαν στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργήσει τους «τόσο χρήσιμους» χάρτες σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ μικρότερο κόστος. 

Οι επιστήμονες του TNC, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και την Planet Labs Inc. χρησιμοποίησαν πάνω από 38.000 δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης - περίπου σαν να φτιάχνουν ένα παζλ. 

Οι χάρτες αποκαλύπτουν με μεγάλη λεπτομέρεια τη θέση των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων περιοχών θαλάσσιας ζωής, καθιστώντας δυνατή την ακριβέστερη παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη μέτρηση των επιπτώσεων των τυφώνων και τον εντοπισμό περιοχών που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση.

Περισσότερα για τους χάρτες μπορείτε να δείτε εδώ

Με πληροφορίες από nature.org

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM