Κλιματική αλλαγή και διατροφή: Κι όμως η σωτηρία της Γης περνά από το στομάχι

Κλιματική αλλαγή και διατροφή: Κι όμως η σωτηρία της Γης περνά από το στομάχι Facebook Twitter
GETTY IMAGES
16

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα σε μία περίοδο που το είδος μας εκμεταλλεύεται τη γη και το πόσιμο νερό του πλανήτη με «ρυθμό χωρίς προηγούμενο», όπως προειδοποιούν σε έκθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.


Περισσότεροι από 100 ειδικοί από 52 χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους πως τα περιθώρια στενεύουν. Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ήδη ζουν σε περιοχές που μετατρέπονται σε ερήμους και το χώμα χάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι σχηματίζεται, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται καλλιεργήσιμη γη. 


Η κλιματική αλλαγή κάνει την κατάσταση ακόμα πιο απειλητική καθώς πλημμύρες, ξηρασίες, και άλλες μορφές ακραίων καιρικών φαινομένων συρρικνώνουν την παραγωγή τροφής. Ήδη το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μόνιμα υποσιτισμένο και αυτή η έλλειψη εκτιμάται πως θα αυξήσει τα μεταναστευτικά κύματα, στην προσπάθεια των ανθρώπων να γλιτώσουν από την πείνα.

Όχι ακριβώς Vegan, αλλά περίπου

Για την αντιμετώπιση διατροφικής κρίσης, οι επιστήμονες προτείνουν την αύξηση της παραγωγικότητας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τον περιορισμό των ποσοτήτων τροφής που καταλήγουν σε χωματερές και τη μετάβαση σε μία κυρίως χορτοφαγική διατροφή χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση κρέατος. 

«Δεν λέμε στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει κρέας. Σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είναι όμως προφανές ότι στα δυτικά κράτη η κατανάλωση αυτών των τροφών είναι υπέρμετρη», παρατηρεί ο καθηγητής Πιτ Σμιθ, περιβαλλοντολόγος του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που είναι ένας των συντακτών της έκθεσης.

«Προφανώς κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον κόσμο τη διατροφή του, αλλά μπορεί να δώσει σημαντικά κίνητρα», προσθέτει την ώρα που σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα, η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση πιο παραδοσιακών, φυτικών τροφών. 

Η περίληψη της νέας έρευνας παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, μία διεθνή ομάδα επιστημόνων που συνέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να γίνουν κατανοητοί οι κίνδυνοι και να αποφασιστεί η κοινή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Η Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από πέρυσι για τις καταστροφικές συνέπειες από το σενάριο ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. 

Η ερευνήτρια της NASA Σίνθια Ρόζενγουϊγκ, παρατηρεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κρίση έλλειψης τροφής να ξεσπάσει ταυτόχρονα σε διαφορετικές ηπείρους. «Ο πιθανός κίνδυνος αυξάνεται. Όλα συμβαίνουν παράλληλα», λέει η Ρόζενγουϊγκ του κέντρου διαστημικών πτήσεων Goddard, που υπογράφει μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες την έκθεση.

Η έλλειψη τροφίμων αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τα φτωχότερα μέρη του πλανήτη, αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές προς τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. «Οι ανθρώπινες ζωές θα επηρεαστούν από τη μαζική πίεση της μετανάστευσης», εξηγεί «Οι άνθρωποι δεν στέκονται για να πεθάνουν εκεί που βρίσκονται. Μεταναστεύουν», τονίζει ο Σμιτ. 

Από το 2010 έως το 2015, ο αριθμός των μεταναστών από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα προς τις ΗΠΑ πενταπλασιάστηκε, συμπίπτοντας με μία ασυνήθιστη περίοδο ξηρασίας που άφησε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς επαρκή τροφή. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, η ξηρασία, οι πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές καταστρέφουν καλλιεργήσιμη γη και ζωτικά δάση.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απειλούν να μειώσουν τη διατροφική αξία πολλών ειδών, επηρεάζοντας τα χωράφια και τα κοπάδια, χωρίς τίποτα να εγγυάται πως τα οικοσυστήματα θα προλάβουν να προσαρμοστούν. 

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη «όψη του νομίσματος»: η αύξηση της θερμοκρασίας επιτρέπει πλέον την καλλιέργεια σε μεγαλύτερα πλάτη της Γης. Ωστόσο συνολικά το πρόσημο είναι αρνητικό και η δυνατότητα παραγωγής τροφής μειώνεται, εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους και της ανόδου στη στάθμη των θαλασσών. Αν οι εκπομπές του «θερμοκηπίου» αυξηθούν, θα ακολουθήσουν και οι τιμές των τροφίμων. 

«Πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής, σχετικά με την δυνατότητα της γης να παράγει αρκετή τροφή για την επιβίωσή μας», λέει η Αντίτι Σεν, σύμβουλος για θέματα κλιματικής αλλαγής στην οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας Oxfam. 

Η αποξήρανση τεράστιων υγροτόπων για καλλιέργεια φοινικέλαιου - όπως συνέβη στην Ινδονησία και τη Μαλαισία - επίσης επιτείνει το πρόβλημα, καθώς οι περιοχές αυτές αποτελούν φυσικές «αποθήκες» δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα. Για κάθε 2,5 στρέμματα βάλτου που αποξηραίνονται, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο άνθρακα που αντιστοιχεί στην καύση 22.700 λίτρων βενζίνης. 

Παράλληλα, τα κοπάδια ζώων είναι σημαντικοί παραγωγοί μεθανίου, ενός ακόμα αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για κρέας, δάση αποψιλώνονται, το ένα μετά το άλλο, για τη δημιουργία περισσότερων βοσκοτόπων. Από το 1961 έως σήμερα, οι εκπομπές μεθανίου από τα αναρίθμητα κοπάδια αγελάδων, προβάτων, βουβαλιών και κατσικιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Κάθε χρόνο, τα δάση που κόβονται για τις ανάγκες των ζώων που προορίζονται για σφαγή, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα το ισοδύναμο των ρύπων από 600 εκατομμύρια αυτοκίνητα. 

Η εκτροφή ζώων για το κρέας τους δεσμεύει υπερβολικά μεγάλες εκτάσεις γαιών. Αν η κατανάλωση περιοριζόταν, εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν δίνοντας χώρο σε άλλες καλλιέργειες και δάση, αποτελώντας «ανάχωμα» στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η έκθεση καταλήγει ότι υπάρχουν τρόποι να λυθεί το πρόβλημα, αν αλλάξει εγκαίρως ο τρόπος που παράγεται και διανέμεται το φαγητό, με καλύτερη διαχείριση των γαιών, διάκριση των καλλιεργειών και λιγότερους περιορισμούς στο εμπόριο καθώς, σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο της διαθέσιμης τροφής παγκοσμίως χάνεται ή καταλήγει στα σκουπίδια. Ήδη από το 2005, η οργάνωση Partage στην Ελβετία συγκεντρώνει τα απούλητα τρόφιμα που πετούν τα καταστήματα τροφίμων και τα διανέμει σε οικογένειες. Όσο για το μπαγιάτικο ψωμί, μετατρέπεται σε μπισκότα και φρυγανιές. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει να ξαναμάθουμε να τρώμε.

Με πληροφορίες από UN & New York Times

Περιβάλλον
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Παρεμπιπτόντως, τεράστια έκλυση ρύπων πραγματοποιείται λόγω της μεταφοράς τροφίμων στην άλλη άκρη του πλανήτη, με αεροπλάνα που καταναλώνουν αφορολόγητα καύσιμα, μόνο και μόνο για να μπορούν οι εύποροι καταναλωτές να καταναλώνουν προϊόντα εκτός εποχής ή εξωτικά: Τα αβοκάντο ή τα γκρέιπφρουτ Νότιας Αφρικής που συναντάμε το καλοκαίρι στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ, τα σταφύλια Χιλής που πουλιόνται τον χειμώνα, συνεπάγονται απίστευτη ρύπανση. Το ίδιο και τα μάνγκο ή οι ανανάδες... (Οι μπανάνες τουλάχιστον μεταφέρονται με ειδικά πλοία).Τις προάλλες υπήρχε στη LIFO ένα άρθρο/βίντεο για τα πανέμορφα κενυατικά τριαντάφυλλα. Και αυτά επίσης (όπως και τα κολομβιανά) μεταφέρονται αεροπορικώς στην Ευρώπη, προκαλώντας τεράστια ρύπανση...
Αυτό ακριβώς! Μάλιστα, στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, πολύς κόσμος είναι εξοικειωμένος με την έννοια "αποτύπωμα άνθρακα" (πόση ποσότητα άνθρακα συνεπάγονται οι διάφορες δραστηριότητες καθενός ατόμου ή κάθε προϊόντος ή κάθε επιχείρησης).Μάλιστα, έχει υπάρξει και αρκετά ικανοποιητική μοντελοποίησή του: σε ένα πρόγραμμα πληροφορικής, συμπληρώνεις εξαιρετικά αναλυτικά τις συνήθειές σου (διατροφικές, μετακινήσεις, κατανάλωση, αναψυχή...) και σου βγάζει το "αποτύπωμα άνθρακά" σου.Μάλιστα, αυτό το σύστημα έβγαλε και σημαντικές εκπλήξεις: ένας εύπορος συνειδητοποιημένος οικολόγος που μετακινούνταν μόνο με ποδήλατο, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με τα πόδια, ανακύκλωνε συστηματικά, κομποστοποιούσε τα οργανικά του απορρίμματα και καταναλώνε μονάχα βιολογικά προϊόντα και πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα "ήπιας γεωργίας", βρέθηκε να προκαλεί πολύ μεγαλύτερη έκλυση από τον μέσο αδιάφορο για το περιβάλλον πολίτη επειδή τα βιολογικά του τρόφιμα έρχονταν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη (συχνά αεροπορικώς)και επειδή χρησιμοποιούσε συχνά το αεροπλάνο για τις διακοπές του και τις "τετραήμερες αποδράσεις του".(Φυσικά, εάν αυτός αδιαφορούσε για το περιβάλλον και δεν έκανε όσα έκανε, θα ρύπαινε ακόμα περισσότερο)
Υπάρχει κάποιο λινκ της εφαρμογής που υπολογίζει το αποτύπωμα άνθρακα; Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να υπήρχε ένα ανάλογο πρότζεκτ όπου να υπολογίζεται και το αποτύπωμα των τουριστικών καταναλωτικών συνηθειών συνολικά.
Προφανώς και τα γάλα καρύδας, και πολλά από τα προϊόντα που μετα μανίας καταναλώνουν οι vegans, δεν είναι ότι πιο οικολογικό. Για να μην μιλήσουμε για το κακάο... Βάζοντας όμως τα πράγματα σε μία ζυγαριά και σε μία ιεραρχία θα δούμε πως δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τη διατροφή για τα δεινά του πλανήτη. Ο τουρισμός για παράδειγμα, είναι μία από τις πιο καταστροφικές πρακτικές του σύγχρονου κόσμου που δεν καλύπτει μάλιστα κάποια βασική ανάγκη, κι όμως, η συζήτηση για τον πλανήτη και τη σωτηρία του περιστρέφεται γύρω από τις μπριζόλες και το μπέικον.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απειλούν να μειώσουν τη διατροφική αξία πολλών ειδών Πηγή: www.lifo.grΠράγματι Κινέζοι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα : καλλιέργησαν ρύζι κάτω από ένα τεράστιο στεγανό θόλο, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που περιείχε υψηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, όπως εκείνα που θα υπάρχουν μετά από 30-40 χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων που ασοχλούνται με την κλιματική αλλαγή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι περιείχαν αισθητά χαμηλότερα ποσοστά βιταμινών. Και το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή της Νότιας και Ανατολικής Ασιας, δηλαδή σχεδόν του ημίσεος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επειδή κάποιοι προτιμούν τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα σουβλάκια (πρωτογενής ανάγκη) από - τα ταξίδια κάθε μήνα εσωτερικού και εξωτερικού, - το να ψωνίζουν ρούχα κάθε σεζόν,- να αλλάζουν κινητά και λάπτοπ κάθε 1-2 χρόνια , - από το να έχουν αυτοκίνητο, και γενικά από την υπερκατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών lifestyle ... καλό θα ήταν οι επαγγελματίες ακτιβιστές πριν κουνήσουν το δάχτυλο να κάτσουν να κάνουν τα μαθηματικά τους.Ο πλανήτης πρέπει να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό και την αλλαγή τρόπου ζωής λόγω της ανάπτυξης των αγορών του τρίτου κόσμου στις οποίες τόσο πολύ έχουν επενδύσει οι εταιρείες.
Δεν είμαι επαγγελματίας ακτιβιστής, οπότε δεν με θίγει το σχόλιο σου. Αλλά επειδή αμφιβάλλω αν έστω και ένας επαγγελματίας ακτιβιστής καταδεχτεί να σου απαντήσει, παίρνω το θάρρος να σου απαντήσω εκ μέρους τους.Υποσημείωση: Το κατά πόσο είναι "πρωτογενής ανάγκη" η κατανάλωση κρέατος, ας το αφήσουμε ασχολίαστο.Αυτό που υποστηρίζεις αποτελεί υπεκφυγή και κραυγαλέα άρνηση ευθυνών.Με την φράση "Πριν κάνεις το Α, κάνε το Β" μπορείς να ακυρώσεις οτιδήποτε.Οτιδήποτε σωστό και να σου προτείνουν, εσύ μπορείς ανετότατα (αφού σαν καλός ωχαδερφιστής βαριέσαι να χαλάσεις την ζαχαρένια σου) να αντιπροτείνεις κάτι άλλο, που θα πρέπει να προηγηθεί.Μπορώ π.χ. να σου πω "Πριν ασχοληθείς με τον υπερπληθυσμό, φέρε πρώτα την παγκόσμια ειρήνη".Μπορώ μάλιστα να στο εκφράσω και πιο λογοτεχνικά, χρησιμοποιώντας δικά σου λογάκια:Πριν οι επαγγελματίες ακτιβιστές εναντίον του καταναλωτισμού (πρωτογενής ανάγκη) μας κουνήσουν το δάχτυλο, ας κάνουν πρώτα τα μαθηματικά τους. Ο πλανήτης πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τους πολέμους ( = παγκόσμια ειρήνη).Οπως βλέπεις, δεν χρειάζεται καν να βρω δικές μου ατάκες. Παίρνω τις δικές σου και αλλάζω τα ουσιαστικά.
Η διατροφή είναι καθαρά θέμα πρώτης ανάγκης (πρωτογενής ανάγκη). Δεν μπορεί λοιπόν να δαιμονοποιείται η κατανάλωση κρέατος και όχι τα ταξίδια αναψυχής, όταν η μορφωμένη μικρομεσαία τάξη ανταγωνίζεται μεταξύ της για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που έχει επισκεφτεί. Δεν μπορεί ο μέσος βιγκαν να κάνει 3 ταξίδια στην Ευρώπη, να πηγαίνει σε 5 νησιά το καλοκαίρι, και να μας κουνάει το δάχτυλο για τις μπριζόλες, όταν ο ίδιος έχει 10 ζευγάρια παπούτσια στην ντουλάπα του. Είναι το λιγότερο γελοίο να μπαίνουν θέματα διατροφής στη ζυγαριά μαζί με όλες τις άλλες ψεύτικες και κατασκευασμένες ανάγκες. Επίσης το μορφωτικό επίπεδο δεν είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά, αλλά η χρησιμοποίηση τους στην αγορά εργασίας. Η μόρφωση είναι απλά το μεταβατικό στάδιο. Υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι άνδρες και γυναίκες με πάνω από 4 παιδιά σε αυτόν τον πλανήτη.
Φυσικά και θα έπρεπε να σταματήσουμε την κατανάλωση κρέατος.Και όχι μόνο αυτό. Θα έπρεπε να σταματήσουμε ολοκληρωτικά την εκμετάλλευση και την κακοποίηση των ζώων - είτε πρόκειται γαι τροφή είτε για εργασία είτε για επίδειξη.Αλλά η παραπάνω προτροπή δεν γίνεται για να σώσουμε το κλίμα.Κανένας μας δεν μπορεί να σώσει τον πλανήτη. Εδώ δεν ξέρουμε τι καιρό θα κάνει μεθάυριο, σιγά μην σώσουμε και πλανήτες.Το να σταματήσουμε να τρώμε κρέας είναι α) οικονομική πολιτική και β) ηθική επιλογήΤο πόσο CO2 παράγει η κτηνοτροφία είναι συζητήσιμο. Το πόση θα είναι η μείωση του CO2 αν γίνουμε όλοι βήγκαν δεν το ξέρουμε (αν η γιαγιά μου είχε ρόδες). Το αν ο πλανήτης σώζεται με μια μείωση του CO2 ούτε αυτό το ξέρουμε.Εντελώς ανεξάρτητα από το co2 και μεγαλεπήβολες πλανητικές σωτηρίες, η _οικονομική_ πολιτική είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Το κρέας επιδοτείται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα με αμύθητα ποσά.Αλλά αν θέλουμε καπιταλισμό, ελεύθερη οικονομία, ισότητα ευκαιριών όλες αυτές οι επιδοτήσεις είναι παράλογες και ασύμφορες.Ναι, καταστρεφόμαστε. Αλλά όχι επειδή η κτηνοτροφία παράγει Χ είτε Ψ είτε Ω τόνους από CO2 αλλά επειδή η κτηνοτροφία ροκανίζει ασύλληπτους οικονομικούς πόρους. Η ευθύνη δεν είναι των καταναλωτών του να σταματήσουν να τρώνε κρέας για να γλυτώσουμε Χ τόνους CO2 (που δεν ξέρουμε καν αν θα ωφελήσουν σε τίποτα).Η ευθύνη είναι των πολιτικών του να σταματήσουν να επιδοτούν την κρεατοβιομηχανία - στο πνεύμα της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.Οταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις και η τιμή του κρέατος ανέβει σε πραγματικές τιμές ελεύθερης αγοράς, θα σταματήσουν και οι καταναλωτές να τρώνε (τόσο πολύ) κρέας.Το αν θα μειωθεί το co2 και αν θα σωθεί ο πλανήτης θα φανεί μετά στην πράξη.
Αν και βήγκαν εδώ και πολλά χρόνια, διαβάζω με σκεπτικισμό τέτοια άρθρα.Επειδή μεταθέτουν τις ευθύνες στον καταναλωτή. Το πρόβλημα όμως ΔΕΝ βρίσκεται στον καταναλωτή.Το γενικό μύνημα αυτής της κατηγορίας άρθρων είναι "Η κτηνοτροφία ευθύνεται για ΧΨ τόνους από CO2 άρα μην τρώτε κρέας για να σωθούμε".Αυτή η λογική μπάζει από πολλές μεριές. Αναφέρω δύο από αυτές.1) Ηδη κάποιος σχολίασε πιο πάνω "Και γιατί να μειώσω την κατανάλωση κρέατος και όχι τον υπερπληθυσμό; ". Ανάλογα με τα απωθημένα του κάθε σχολιαστή, μπορείς στην θέση του υπερπληθυσμού να βάλεις το οτιδήποτε. Δεν υπάρχει ανθρώπινη δρστηριότητα που να μην παράγει CO2. Πρόκειται για το τυπικό κλισεδάκι της κολοκυθιάς. Γιατί να κάνω εγώ κάτι και όχι ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Μήτσος; Αρκεί να μην χαλάσω την ζαχαρένια μου ΕΓΩ, όλοι οι άλλοι να κόψουν τον λαιμό τους. Πρόκειται για ευθυνόφοβους βολεψάκηδες τεμπέληδες προνομιούχους.Που νομίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα τους ακουμπήσει, επειδή αυτοί είναι λαρτζ.2) Οι ίδιοι ευθυνόφοβοι βολεψάκηδες, αλλά αυτήν την φορά με πτυχία, με λεφτά και με θράσος. Επιστημονικοφανή επιχειρήματα που ισχυρίζονται ότι το CO2 δεν είναι πρόβλημα, άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα.Και μέχρι να ξεδιαλύνεις όλα τα επιστημονικά στοιχεία γύρω από το κλίμα - που δεν γίνεται γιατί το κλίμα ενός πλανήτη είναι ασύλληπτα πολύπλοκο - έχεις χάσει την μπάλα.Θα σου αναφέρουν την στατιστική τάδε, η οποία στο 4ο δεκαδικό ψηφίο δείχνει ότι κλιματική αλλάγή δεν υπάρχει. Η υπάρχει αλλά δεν είναι ανρωπογενής. Η είναι ανθρωπογενής αλλά δεν αλλάζει. Η αλλάζει αλλά .... (ad infinitum)Θα σου πουν δηλαδή: Το ΜΟΝΟ σημαντικό είναι να μην ενοχληθώ ΕΓΩ. Εσείς οι πληβείοι (που θα φάτε και την κλιματική αλλάγή στα μούτρα, εγώ είμαι ελιτ) κόφτε τον λαιμό σας.
θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μόνο σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι πλούσιοι θα μπορέσουν να αποφύγουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όταν οι κοινωνικοί δεσμοί θα αρχίσουν να αποσαθρώνονται και οι κοινωνίες να καταρρέουν, οι αστυνομικοί και οι ιδιωτικοί φύλακες που προηγουμένως τους προστάτευαν θα τους εγκαταλείψουν για να συμμετάσχουν και αυτοί στον γενικευμένο πόλεμο όλων εναντίον όλων για τα λιγοστά αποθέματα τροφίμων, νερού και λοιπών πόρων. Και οι πρώτοι τους στόχοι θα είναι τα πρώην αφεντικά τους. Λογικό...
Και γιατί για να σωθεί ο πλανήτης θα πρέπει να τρώμε λιγοτερο κρέας και όχι να κάνουμε λιγότερα ταξίδια, και λιγοτερες αγορές ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών; Επίσης γιατί να μην παρθούν μέτρα ώστε μειωθεί ο πληθυσμός ή τουλάχιστον να μην αυξηθεί; Αυτό θα ήταν ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο, που φυσικά δεν συμφέρει την απληστία των λίγων...
Απλούστατα, το ένα δεν αποκλείει το άλλο: και λιγότερο κρέας, και λιγότερα αεροπορικά ταξίδια και λιτότερος τρόπος ζωής (χωρίς υπερκατανάλωση, αλλά και χωρίς να στερούμαστε, η "λιτή αφθονία")και λιγότερες ηλεκτρικές συσκευές (πάλι χωρίς να στερηθούμε τίποτε : απλά με γερές συσκευές, όπως παλιά, που δεν τις αντικαθιστάς κάθε τόσο -πως επιτυγχάνεται αυτό; με την καθιέρωση δεκαετούς εγγύησης, θα είναι ασύμφορο για τους κατασκευαστές να παράγουν ευτελείς, φτηνιάρικες συσκευές).Και πολλά άλλα πράγματα οφείλουν να γίνουν ακόμα, σε ατομικό, συλλογικό, κρατικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο: από την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. με ένα ευρωπαϊκό New deal για την μόνωση όλων των κτιρίων) έως την επέκταση και πύκνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, την αγορά προϊόντων (όσο αυτό είναι δυνατόν) που παράγονται όσο το δυνατόν κοντά στον τόπο κατανάλωσης... Και φυσικά, η απαραίτητη ανακοπή της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία δεν πρέπει (και δεν είναι δυνατόν) να επιχειρηθεί με αυταρχικά μέσα, αλλά με την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού, και κυρίως των γυναικών, των οποίων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα πάνω στο σώμα τους.
Όταν οι καιροί αλλάζουν οφείλουν να αλλάζουν και οι άνθρωποι. Κρέας μια φορά την εβδομάδα ή στις 10 μέρες είναι μια χαρά και εφικτό. Χωρίς κανένα κόστος για την ανθρώπινη υγεία. Το αντίθετο.
Σωστό αυτό που γράφεις.Εχουμε λυσσάξει με τις αγνές ελληνοχριστιανικές παραδόσεις, τις συνταγές της γιαγιάς κλπ.Και εθελοτυφλούμε μπροστά στο απλό γεγονός, ότι 1-2 γενιές πριν από μας οι άνθρωποι έτρωγαν το 1/10 του κρέατος σε σχέση με σήμερα.Χτυπάμε το ποδαράκι μας στο πάτωμα και τσιρίζουμε υστερικά αν κάποιος προσπαθήσει να μας κόψει τα 5 πιτόγυρα / ημέρα και ξεχνάμε "το ψητό της Κυριακής" που έτρωγε η γιαγιά μας. Το οποίο λεγόταν έτσι ακριβώς επειδή το έτρωγαν ΜΙΑ φορά / βδομάδα.Αφήνω που η επίσημη Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία (το δόγμα της οποίας ακολουθούμε σε ποσοστό 95% ) επιβάλλει νηστεία τουλάχιστον στις 150+ μέρες του χρόνου.Αλλά οι ρεζίληδες ξεφτίλες την θρησκεία την εφαρμόζουν μόνο στο τζέρτζελο και στην μπαλαφάρα.Φανταχτεροί γάμοι των 20.000 ευρώ, βαφτίσια, μπαλωθιές και παναϊρια.Ποιός νηστεύει σήμερα; Ποιός θέλει να ακολουθήσει τις παραδόσεις - για τις οποίες τόσο μα τόσο κόπτεται - όταν τον ξεβολεύουν;