Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θέτουν το Ηνωμένο Βασίλειο προ των ευθυνών του ζητώντας να αναγνωρίσει τα λάθη του αποικιακού του παρελθόντος.

 

Μιλώντας σε μια συνεδρία του Queen's Commonwealth Trust, ο Χάρι είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει «να αναγνωρίσουν το παρελθόν», ακόμη και όταν κάτι τέτοιο τους φέρνει σε αμηχανία.

 

Η Κοινοπολιτεία των Εθνών, γνωστή ως Κοινοπολιτεία και παλαιότερα ως Βρετανική Κοινοπολιτεία, είναι μία ελεύθερη ένωση 54 ανεξάρτητων κρατών, πρώην αποικιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 

«Αν δείτε την Κοινοπολιτεία, δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά αν πρώτα δεν αναγνωρίσουμε το παρελθόν. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει απίστευτη δουλειά αναγνωρίζοντας το παρελθόν και προσπαθώντας να διορθώσουν αυτά τα λάθη. Όμως νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν» είπε ο πρίγκιπας Χάρι.

 

«Δεν θα είναι εύκολο και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι άβολη στιγμή, αλλά πρέπει να γίνει, γιατί όλοι θα ωφεληθούν», πρόσθεσε ο πρίγκιπας.

 

 

 

«Μόνο εάν το υποστούμε αυτό μπορούμε να φτάσουμε στην άλλη πλευρά. Η ισότητα δεν αφήνει κανέναν πίσω, μας βάζει όλους στην ίδια βάση και αυτό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.» είπε με τη σειρά της η Μέγκαν Μαρκλ.

 

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ή να αγνοήσουμε το γεγονός ότι όλοι μας έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά. Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει αυτή η προκατάληψη εκεί έξω, τότε πρέπει να το αναγνωρίσεις και να ενημερωθείς έτσι ώστε να μπορείς να υπερασπιστείς κάτι που είναι τόσο λάθος και δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από την σημερινή κοινωνία. Όσον αφορά στον θεσμικό και συστημικό ρατσισμό, επιμένει να βρίσκεται στους κόλπους της κοινωνίας γιατί κάποιος επωφελείται από αυτή τη συνθήκη» πρόσθεσε ο Χάρι.

 

«Ο ρατσισμός και η ασυνείδητη προκατάληψη δεν βρίσκονται μόνο στις μεγάλες στιγμές αλλά και στις ήσυχες στιγμές. Εκεί ευδοκιμεί. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζουν σε αυτό, είτε παθητικά είτε ενεργά» πρόσθεσε η Μέγκαν Μάρκλ.

 

Διαδηλωτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν την απομάκρυνση ορισμένων αγαλμάτων που τιμούσαν τους ιμπεριαλιστές και τους εμπόρους σκλάβων τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόμοια επανεκτίμηση έγινε και σε άλλες ιστορικά αποικιοκρατικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου.

 

Ο Χάρι και η Μέγκαν επαίνεσαν τις διαδηλώσεις του Black Lives Matter κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, με τον πρίγκιπα να λέει στους παρευρισκόμενους πως «Αυτή είναι η στιγμή που οι άνθρωποι αρχίζουν να ακούγονται».

 

Με πληροφορίες του CNN