Εσωτερικό υπόμνημα στους υπαλλήλους της Αpple για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έστειλε ο CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ.

 

O Κουκ ξεκαθαρίζει ότι αποστολή της Apple είναι η δημιουργία τεχνολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο και πως η εταιρεία αντλεί δύναμη από τα διαφορετικά άτομα που εντάσσει στις τάξεις της. Παράλληλα ανακοίνωσε δωρεές σε έναν αριθμό οργανώσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων. 

 

Στο υπόμνημα το «αφεντικό» της Apple αναφέρει ότι το οδυνηρό παρελθόν (του ρατσισμού) είναι ακόμα παρόν και ότι «ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ αποτελεί μία συγκλονιστική και τραγική απόδειξη του ότι πρέπει να στοχεύσουμε πολύ υψηλότερα από ένα "κανονικό" μέλλον, οικοδομώντας ένα που θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά της ισότητας και της δικαιοσύνης».

 

Ο Τιμ Κουκ υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να εξυμνούμε μία κοινωνία εάν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι κάθε άτομο, που δίνει σε αυτή τη χώρα την αγάπη του, την εργασία και τη ζωή του, θα είναι ελεύθερο από το φόβο». Ο CEO της Apple παραδέχεται ότι οι φυλετικές διακρίσεις και αδικίες υφίστανται ακόμη «και στο δικαστικό μας σύστημα» και στο «δυσανάλογο πλήγμα που δέχονται από τον ιό οι έγχρωμες κοινότητες». Παράλληλα στηλίτευσε τις  οικονομικές ανισότητες αλλά και τις ανισότητες στις ευκαιρίες για εκπαίδευση. 

 

«Για να δημιουργήσουμε την αλλαγή, πρέπει να επανεξετάσουμε τις απόψεις και τις δράσεις μας υπό το πρίσμα ενός μεγάλου πόνου που συχνά αγνοείται», υποστηρίζει ο Κουκ προσθέτοντας πως τα ζητήματα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν θα παραμείνουν στο περιθώριο. Απευθυνόμενος στους μαύρους συναδέλφους ο Κουκ αναφέρει ότι «είναι ορατοί» και πως η «ζωή τους έχει σημασία».

 

Αναφορά στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

 

Καταλήγοντας, ο CEO της Apple, αναφέρει απόσπασμα από λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «σήμερα, η ίδια μας η επιβίωση εξαρτάται από την ικανότητά μας να μένουμε σε εγρήγορση, να προσαρμοζόμαστε σε νέες ιδέες και να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της αλλαγής», προσθέτοντας ότι «με κάθε ανάσα που παίρνουμε, πρέπει να δεσμευτούμε να είμαστε αυτή η αλλαγή και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο για όλους».

 

Το υπόμνημα Κουκ ήρθε μετά την απόφαση της Apple να κλείσει ορισμένα καταστήματα στις ΗΠΑ εξαιτίας των ταραχών που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ.