«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Αφήστε τις κάμερες και πιάστε πινέλα, συμβουλεύει όσους αναζητούν μια διαφυγή από τον κορωνοϊό στις μέρες του κατ'οίκον περιορισμού ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

«Θα πρότεινα στους ανθρώπους να ζωγραφίσουν αυτή τη φορά» τόνισε από το σπίτι του στη Νορμανδία όπου βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό από τη στιγμή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Γαλλία.

«Αμφισβητείτε τα πάντα και μη σκέφτεστε τη φωτογραφία» συνιστά ο ίδιος, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζωγραφίζουν με ορίζοντες ανοιχτούς: «Θα πρότεινα να παρατηρήσουν επίμονα κάτι και να αναλογιστούν τι πραγματικά βλέπουν». Τα υλικά δεν έχουν σημασία, επιμένει, προτρέποντας τη χρήση οτιδήποτε, από μολύβι έως Brushes (την εφαρμογή του iPad την οποία ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τον τελευταίο του πίνακα με το τοπίο της Νορμανδίας).

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Ο ίδιος αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα αυτού που προτείνει. Αποκλεισμένος στην εξοχή της Νορμανδίας όπου τον «παγίδευσε» η επιβολή περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης Μακρόν, απασχολείται αποτυπώνοντας τη φύση. Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μερικούς από τους πίνακες που δημιούργησε στο iPad, με την πολύχρωμη ανθισμένη φύση της άνοιξης να επισκιάζει το «γκρι» των ημερών: «Έχουμε ανάγκη την τέχνη που πιστεύω πως μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος. Γιατί τι είναι το άγχος; Η ανησυχία για κάτι που θα συμβεί. Η τέχνη είναι τώρα», λέει αφοπλιστικά ο ίδιος.

Μας έκανε η κρίση του κορωνοϊού πιο επιρρεπείς στις μοναχικές αναζητήσεις; «Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η κρίση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται λίγο πιο βαθιά τη ζωή. Αλλά ίσως φταίει η ηλικία μου. Είμαι σχεδόν 83» παραδέχεται ο ίδιος.

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Αυτήν την περίοδο ο Χόκνεϊ ζωγραφίζει καθημερινά στον κήπο του. Οι πίνακες από το iPad του είναι η δική του διαφυγή, ο δικός του τρόπος να αξιοποιήσει τη φύση ως απόδραση, παρηγοριά, αναγέννηση.

«Κι αν η τέχνη του προβάλλει επιτακτική τώρα, δεν είναι επειδή είναι φωτεινή και πρόσχαρη. Είναι επειδή είναι ήσυχη και στοχαστική» σχολιάζει ο «Guardian».

«Αυτό το πρωινό είναι συννεφιασμένο εδώ. Και υπάρχει και λίγος παγετός που επηρεάζει κάπως την ανθοφορία. Όμως, κάτι θα βρω να ζωγραφίσω...» διαμηνύει επίμονα.

Με πληροφορίες από «Guardian»

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM