«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Αφήστε τις κάμερες και πιάστε πινέλα, συμβουλεύει όσους αναζητούν μια διαφυγή από τον κορωνοϊό στις μέρες του κατ'οίκον περιορισμού ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

«Θα πρότεινα στους ανθρώπους να ζωγραφίσουν αυτή τη φορά» τόνισε από το σπίτι του στη Νορμανδία όπου βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό από τη στιγμή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Γαλλία.

«Αμφισβητείτε τα πάντα και μη σκέφτεστε τη φωτογραφία» συνιστά ο ίδιος, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζωγραφίζουν με ορίζοντες ανοιχτούς: «Θα πρότεινα να παρατηρήσουν επίμονα κάτι και να αναλογιστούν τι πραγματικά βλέπουν». Τα υλικά δεν έχουν σημασία, επιμένει, προτρέποντας τη χρήση οτιδήποτε, από μολύβι έως Brushes (την εφαρμογή του iPad την οποία ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τον τελευταίο του πίνακα με το τοπίο της Νορμανδίας).

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Ο ίδιος αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα αυτού που προτείνει. Αποκλεισμένος στην εξοχή της Νορμανδίας όπου τον «παγίδευσε» η επιβολή περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης Μακρόν, απασχολείται αποτυπώνοντας τη φύση. Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μερικούς από τους πίνακες που δημιούργησε στο iPad, με την πολύχρωμη ανθισμένη φύση της άνοιξης να επισκιάζει το «γκρι» των ημερών: «Έχουμε ανάγκη την τέχνη που πιστεύω πως μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος. Γιατί τι είναι το άγχος; Η ανησυχία για κάτι που θα συμβεί. Η τέχνη είναι τώρα», λέει αφοπλιστικά ο ίδιος.

Μας έκανε η κρίση του κορωνοϊού πιο επιρρεπείς στις μοναχικές αναζητήσεις; «Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η κρίση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται λίγο πιο βαθιά τη ζωή. Αλλά ίσως φταίει η ηλικία μου. Είμαι σχεδόν 83» παραδέχεται ο ίδιος.

«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter
«Tην άνοιξη κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει»: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε καιρούς κορωνοϊού Facebook Twitter

Αυτήν την περίοδο ο Χόκνεϊ ζωγραφίζει καθημερινά στον κήπο του. Οι πίνακες από το iPad του είναι η δική του διαφυγή, ο δικός του τρόπος να αξιοποιήσει τη φύση ως απόδραση, παρηγοριά, αναγέννηση.

«Κι αν η τέχνη του προβάλλει επιτακτική τώρα, δεν είναι επειδή είναι φωτεινή και πρόσχαρη. Είναι επειδή είναι ήσυχη και στοχαστική» σχολιάζει ο «Guardian».

«Αυτό το πρωινό είναι συννεφιασμένο εδώ. Και υπάρχει και λίγος παγετός που επηρεάζει κάπως την ανθοφορία. Όμως, κάτι θα βρω να ζωγραφίσω...» διαμηνύει επίμονα.

Με πληροφορίες από «Guardian»

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Πολιτισμός / “She’s the He”: Η queer κωμωδία που παίρνει τον πανικό για τις τρανς τουαλέτες και τον γυρίζει ανάποδα

Το She’s the He μετατρέπει το ηθικό πανικό για τις τρανς τουαλέτες σε κωμωδία για τη φιλία, το coming out και τη χαρά της τρανς ορατότητας, έπειτα από μια δύσκολη διαδρομή προς τις αίθουσες σε μια ολοένα πιο εχθρική πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 γύρισε στο Runway και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Πολιτισμός / Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 επέστρεψε και οι πρώτες αντιδράσεις είναι απρόσμενα θετικές

Λίγο πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, οι πρώτες αντιδράσεις για το The Devil Wears Prada 2 μιλούν για ένα σίκουελ που επιστρέφει στη Μιράντα, την Άντι, την Έμιλι και τον κόσμο του Runway, αλλά με το βλέμμα στη σημερινή κρίση των μίντια.
THE LIFO TEAM
Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Πολιτισμός / Δαίμονες, άγγελοι και αποκαλύψεις: Ο William Blake φτάνει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Η έκθεση "William Blake: The Age of Romantic Fantasy" στη National Gallery of Ireland παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα του Blake και των συγχρόνων του, φέρνοντας στο Δουβλίνο έναν κόσμο ρομαντικής φαντασίας, γοτθικού τρόμου, πολιτικής αναταραχής και πνευματικής έντασης
THE LIFO TEAM
Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Πολιτισμός / Η Tate ξανακοιτάζει τα 90s: Κέιτ Μος, ΜακΚουίν και η άλλη πλευρά της Cool Britannia

Η μεγάλη έκθεση The 90s: Art and Fashion στην Tate Britain, σε επιμέλεια του πρώην αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ, φέρνει στο ίδιο πεδίο την τέχνη, τη μόδα και την κουλτούρα των κλαμπ, επιχειρώντας μια νέα ανάγνωση της δεκαετίας πέρα από το απλουστευτικό αφήγημα της Cool Britannia.
THE LIFO TEAM
Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

Πολιτισμός / Ο Yung Lean στοιχειώνει ένα σχολείο του 2034 στο νέο φιλμ του Ρομέν Γαβρά

Το "STORM I & II", η νέα συνεργασία του Yung Lean με το GENER8ION, είναι ένα επτάλεπτο μουσικό φιλμ του Ρομέν Γαβρά, σε ένα δυστοπικό σχολείο του 2034, όπου η αγορίστικη βία, η χορογραφία και η κινηματογραφική ένταση γίνονται ένα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter κυκλοφορούν το ντουέτο τους μετά το Coachella

Πολιτισμός / Η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter κυκλοφορούν το ντουέτο τους μετά το Coachella

Με κοινή ανάρτηση στο Instagram, η Μαντόνα και η Sabrina Carpenter ανακοίνωσαν ότι το «Bring Your Love» θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την κοινή τους εμφάνιση στο Coachella και ενόψει του νέου άλμπουμ της Μαντόνα, Confessions II.
THE LIFO TEAM
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπερασπίζεται τον Τζίμι Κίμελ μετά την επίθεση του Τραμπ: «Τα αστεία είναι αστεία»

Πολιτισμός / Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπερασπίζεται τον Τζίμι Κίμελ μετά την επίθεση του Τραμπ

Τιμώμενος στο 51ο Chaplin Award Gala στη Νέα Υόρκη, ο Τζορτζ Κλούνεϊ καταδίκασε την πολιτική βία μετά την επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, αλλά υπερασπίστηκε τον Τζίμι Κίμελ απέναντι στην απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να απολυθεί από το ABC.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Αν Χάθαγουεϊ διαψεύδει ότι μοντέλα απολύθηκαν από το Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 λόγω σωματότυπου και εξηγεί γιατί ζήτησε από την παραγωγή μια πιο ανοιχτή εικόνα της μόδας. «Κανείς δεν έχασε τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές», είπε.
THE LIFO TEAM