Σε αποκαλύψεις για το μισθολογικό χάσμα στο Χόλιγουντ προχώρησε η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως οι άντρες ηθοποιοί αμείβονται κατά ένα εκατομμύριο δολάρια περισσότερο ανά ταινία από τις γυναίκες συναδέλφους τους. 

 

Στην ταινία «Notting Hill», η Τζούλια Ρόμπερτς υποδυόταν την διάσημη ηθοποιό Άννα Σκοτ. Σε κάποια σκηνή, την ρωτούν πόσα χρήματα πήρε για την τελευταία ταινία της και απαντά «15 εκατομμύρια», ποσό που στην πραγματικότητα είναι εκείνο που πήρε όντως ως αμοιβή η Τζούλια Ρόμπερτς για το «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ». Ο συμπρωταγωνιστής της, Χιου Γκραντ είχε πάρει πολύ λιγότερα. 

 

Ωστόσο το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι εξαιρετικά σπάνιο στο Χόλιγουντ, όπως εξηγούν οικονομολόγοι, οι οποίο προσδιόρισαν το εύρος από αυτό το μισθολογικό χάσμα: οι άντρες σταρ του Χόλιγουντ κερδίζουν 1,1 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τις εξίσου έμπειρες γυναίκες συναδέλφους τους.

 

«Μας έκανε έκπληξη που βρήκαμε τόσο μεγάλο μισθολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ηθοποιούς κορυφαίους, όπως η Μέριλ Στριπ», σχολίασε η Sofia Izquierdo Sanchez.
«Μας έκανε έκπληξη που βρήκαμε τόσο μεγάλο μισθολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ηθοποιούς κορυφαίους, όπως η Μέριλ Στριπ», σχολίασε η Sofia Izquierdo Sanchez.

 

Οι Sofia Izquierdo Sanchez του Huddersfield University, John S Heywood του Wisconsin University και Maria Navarro Paniagua του Lancaster University ανέλυσαν τους μισθούς από άντρες και γυναίκες ηθοποιούς σε 1.343 ταινίες το διάστημα μεταξύ 1980 και 2015. «Το χάσμα είναι αρκετά επίμονο. Είναι σχεδόν το ίδιο το 2015 όπως ήταν το 1980. Δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης», λέει η Izquierdo Sanchez. 

 

Τα στοιχεία για τις ταινίες προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως τα IMDb και Box Office Mojo, ενώ οι οικονομολόγοι εξέτασαν διάφορες παραμέτρους, ανάμεσά τους την προηγούμενη επιτυχία ενός ηθοποιού με βάση τις εισπράξεις στο box-office, τα βραβεία και την δημοφιλία στο Twitter. Αυτό που προέκυψε είναι πως οι γυναίκες πληρώνονται 56% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, ποσοστό που ισούται με 2.2 εκατομμύρια λιγότερα ανά ταινία.

 

«Μας έκανε έκπληξη που βρήκαμε τόσο μεγάλο μισθολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ηθοποιούς κορυφαίους, όπως η Μέριλ Στριπ», σχολίασε η Sofia Izquierdo Sanchez. 

 

Επίσης διαπιστώθηκε πως το χάσμα μεγάλωνε ανάλογα με την ηλικία, από την παιδική ηλικία μέχρι την μέση παρέμενε στο 1 εκατο. δολάρια, αλλά όταν οι σταρ γίνονταν 50 ετών αυξανόταν κατά μέσο όρο στα 4 εκατ. δολάρια ανά ταινία.

 

Στην ταινία «American Hustle», οι Κρίστιαν Μπέιλ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Έιμι Άνταμς εργάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά οι δυο άντρες πήραν 2,5 εκατ. δολάρια έκαστος ενώ η Άνταμς 1,25 εκατ. δολάρια.
Στην ταινία «American Hustle», οι Κρίστιαν Μπέιλ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Έιμι Άνταμς εργάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά οι δυο άντρες πήραν 2,5 εκατ. δολάρια έκαστος ενώ η Άνταμς 1,25 εκατ. δολάρια.

 

Τα τελευταία χρόνια πολλές διάσημες ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Μέριλ Στριπ, Σαρλίζ Θερόν, Τζένιφερ Λόρενς και Νάταλι Πόρτμαν, έχουν απευθύνει δημόσια έκκληση «για ίσες αμοιβές» στον κινηματογράφο.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ταινία «American Hustle», στην οποία όπως είχε αποκαλύψει το Vanity Fair, οι πρωταγωνιστές Κρίστιαν Μπέιλ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Έιμι Άνταμς είχαν εργαστεί το ίδιο χρονικό διάστημα, ήτοι 45 ημέρες γυρισμάτων. Ωστόσο, οι δυο άντρες πήραν 2,5 εκατ. δολάρια έκαστος και 9% από τις εισπράξεις ενώ η Άνταμς 1,25 εκατ. δολάρια και 7%. 

 

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την λίστα του Forbes με τους πιο καλοπληρωμένους ηθοποιούς, η Σκάρλετ Γιόχανσον βρίσκεται στις κορυφή από τις γυναίκες με 56 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Dwayne "The Rock" Johnson, στην αντίστοιχη θέση, πληρώθηκε με 89,4 εκατ. δολάρια.

 

Οι τρεις οικονομολόγοι θεωρούν πως ένας τρόπος να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα είναι με το να δημοσιοποιούνται τα συμβόλαια των ηθοποιών. 

 

Με πληροφορίες από Guardian