Πέθανε η Ιταλίδα σχεδιάστρια Laura Biagiotti

Πέθανε η Ιταλίδα σχεδιάστρια Laura Biagiotti Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: EPA / ANGELO CARCONI
0

Πέθανε η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Laura Biagiotti σε ηλικία 73 ετών, στη Ρώμη από ανακοπή καρδιάς.

Η Biagiotti είχε υποστεί βαρύτατο εγκεφαλικό την Τετάρτη το βράδυ, με συνέπεια ο εγκέφαλός της να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και ήδη από χθες βράδυ οι γιατροί έκαναν λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο».

Η κόρη της, Lavinia Biagiotti Cigna, ανακοίνωσε τον θάνατο της μητέρας της στο Twitter, παραθέτοντας μαζί και ένα βιβλικό απόσπασμα.

Η Laura Biagiotti, γνωστή ως «βασίλισσα του Κασμίρ» όπως την αποκαλούσαν οι New York Times, υπήρξε πρωτοπόρος στη εξαγωγή των ιταλικών ρούχων σε μακρινές αγορές όπως η Κίνα (με το ντεφιλέ που παρουσίασε το 1988) και στην πρώην Σοβιετική Ένωση (το 1995).


Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 για τα πενήντα χρόνια της καριέρας της, δήλωνε ότι η μόδα θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στην αλλαγή της κοινωνίας. «Όταν βρέθηκα στην Κίνα το 1988, διαπίστωσα ότι έπειτα από τόσα χρόνια στη διάρκεια των οποίων η μόδα ήταν ίδια και τυποποιημένη για τους άνδρες και τις γυναίκες, όλοι επιθυμούσαν να εκφράσουν τη δική τους προσωπικότητα», τόνιζε στην οικονομική ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».


Στην ίδια συνέντευξη δήλωνε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η μόδα βρισκόταν σε ανοδική πορεία «χάρη στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία επιτάχυναν όλες τις διαδικασίες επικοινωνίας και δημιουργικότητας».


Παράλληλα έκρινε ότι είναι απαραίτητος ο «χρόνος» και «η αξιοπιστία» για την εξασφάλιση της «ποιότητας της παραγωγής, κυρίως των χειροποίητων προϊόντων και της μετάδοσης της γνώσης από τη μια γενιά στην άλλη».

Πέθανε η Ιταλίδα σχεδιάστρια Laura Biagiotti Facebook Twitter
H Ιταλίδα σχεδιάστρια Laura Biagiotti μαζί με την κόρη της Lavinia


Η Biagiotti, γεννημένη στις 4 Αυγούστου 1943, ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα το 1965 δουλεύοντας στο πλευρό της μητέρας της Ντέλια, η οποία μόλις είχε ανοίξει ένα ατελιέ στη Ρώμη και είχε σχεδιάσει τις στολές του προσωπικού της αεροπορικής εταιρίας Alitalia.

Η νεαρή τότε Λάουρα έκανε διανομή ενδυμάτων μεγάλων ονομάτων της υψηλής ραπτικής πριν παρουσιάσει την πρώτη της κολεξιόν «Laura Baggiotti» το 1972 στη Φλωρεντία.


Μαζί με μια ομάδα άλλων σχεδιαστών, όπως οι Τζιανφράνκο Φερέ και Οτάβιο Μισόνι, αποφάσισαν να μεταφέρουν το κέντρο της ιταλικής μόδας από τη Φλωρεντία στο Μιλάνο.

«Είμαι πεπεισμένη ότι το πραγματικό χρυσωρυχείο στην χώρα μας είναι το καρτελάκι "Made in Italy"» είχε πει το 2011. 

Από το 1980 ζούσε και εργαζόταν σε έναν πύργο του 11ου αιώνα στα περίχωρα της Ρώμης που είχε αναπαλαιώσει μαζί με τον σύζυγό της Gianni, ο οποίος πέθανε το 1996 από λευχαιμία. Η κόρη της Lavinia, τρίτη γενιά, είναι αντιπρόεδρος του οίκου Biagiotti.


Η Laura Biagiotti, επίσης γνωστή στη χώρα της για την υποστήριξή της στις τέχνες, προσέφερε χορηγίες για την αποκατάσταση πολλών ιστορικών ιταλικών κτιρίων.


Κάθε χρόνο ο όμιλος Biagiotti παρουσιάζει πάνω από 70 συλλογές ρούχων και αξεσουάρ. Ο οίκος, ο οποίος δηλώνει ότι χρησιμοποιεί 50.000 κιλά κασμίρ ετησίως, έχει ισχυρή παρουσία και στη αρωματοποιία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το nytimes.com

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM