No.1

Το «Oxi» είναι η λέξη της χρονιάς για τους Financial Times

Το «Oxi» είναι η λέξη της χρονιάς για τους Financial Times Facebook Twitter
0

Την ελληνική λέξη «Όχι» επέλεξε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ως την λέξη της χρονιάς 2015.

Γράφει στο άρθρο του: «Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες καταλήγουν με την κάθαρση, τότε αυτό συνέβη με το δημοψήφισμα για τους όρους του τρίτου μνημονίου. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν oxi και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της ΕΕ.

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν τότε στο Σύνταγμα σε μια πράξη κάθαρσης από τη συσσωρευμένη ταπείνωση, κατήφεια και οργή».

«Όμως», συνεχίζει, αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις μεγαλύτερες στροφές 180 μοιρών, μια  kolotoumba. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε ένα πρόγραμμα διάσωσης 86 δις. ευρώ μετά από ένα μακρύ σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων. Αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε σκληρότερους όρους από αυτούς που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα.

Εν τέλει, το oxi μπορεί να πρόσφερε κάτι περισσότερο από την κάθαρση. Δεν είχε καμία επίπτωση στις διαπραγματεύσεις εκτός από το να πικράνει τους συμμάχους του Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, που ένιωσαν προδομένοι από την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα». 

«Προς το παρόν πάντως» καταλήγει ο Σπίγκελ, «οι Έλληνες ψηφοφόροι λένε ναι».

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Focus-Bari 2025: Σταθερά πρώτη η LiFO

TV & Media / Aναγνωσιμότητες Focus-Bari 2026: Σταθερά πρώτη και φέτος η LiFO

Για ακόμη μία χρονιά επιβεβαίωσε τη θέση της ως το κορυφαίο εβδομαδιαίο έντυπο σε όλη τη χώρα, παραμένοντας ταυτόχρονα στις υψηλότερες θέσεις προτίμησης των νεανικών κοινών που καθορίζουν τις τάσεις της εποχής.
THE LIFO TEAM