Οκ. Αν είσαι χρήστης του twitter θα είδες λογικά το σημερινό αλληλοσπαραγμό για ένα mixer. Επειδή άκουσα διάφορα, θετικά και αρνητικά, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Λίγες εβδομάδες πριν ο Μιχάλης Μιχαήλ, Διευθυντής Σύνταξης της LiFo, δέχθηκε (μετά από πολλές πιέσεις, το παραδέχομαι) να μου κάνει ιδιαίτερο μάθημα πάβλοβας. Το ιδιαίτερο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα. Εκείνη τη μέρα ξεκίνησε και ο παροξυσμός μου για την αγορά ενός μίξερ το οποίο στοιχίζει περίπου €600.

Η ιδέα ήταν του φίλου μου του @thitasigma. Φτιάχνουμε ένα site στο οποίο θα μπορεί κάποιος να κάνει δωρεά για να αγοράσω το μίξερ και σε αντάλλαγμα θα φτιάξω γλυκά σε όποιον μου δώσει χρήματα. Ζήτησε μάλιστα από τη φίλη του την @codexseries2 να φτιάξει το design, ένα υπέροχο design κατά γενική ομολογία. Το όλο εγχείρημα ανέβηκε στο  www.alexwalex.com (το είχα αγοράσει από το Δεκέμβριο).

Αρχικά δεν βάλαμε κουμπί Paypal. Δεν το βάλαμε γιατί δεν ήθελα, δεν το πίστευα και ήξερα ότι θα φάω κράξιμο. Μου φάνηκε παράλογο για κάτι το οποίο ξεκίνησε σαν μία έξυπνη ιδέα. Λάθος μου. Στη συνέχεια διάφοροι γνωστοί μου άρχισαν να μου ζητούν να το βάλω για να μου δώσουν χρήματα. Δέχθηκα.

Επαναλαμβάνω, το deal είναι απλό και ξεκάθαρο. Δίνεις χρήματα, από 1€ μέχρι 101€, ή 10001€. Σε αντάλλαγμα εγώ θα σου φτιάξω γλυκό. Στο δικό μου σύμπαν αυτό λέγεται συναλλαγή.

Το κουμπί μπήκε και μετά ξεκίνησαν όλα. Στην αρχή, όταν μαζεύτηκαν περίπου 200€ σκέφτηκα να τα δώσω σε μία πραγματική ΜΚΟ, για ένα σκοπό που ξεπερνά εμένα, γιατί ειλικρινά, δεν περίμενα να έχει απήχηση το εγχείρημα αυτό. Μιλώντας όμως με μερικούς από τους δωρητές, μου τόνισαν το εξής: τα χρήματα μου τα έδωσαν για να πάρω μίξερ. Εάν ήθελαν να τα έδιναν σε μία ΜΚΟ θα τα έδιναν εκεί. Αυτό που εγώ πρέπει να κάνω δηλαδή με το όλο εγχείρημα είναι να πάρω το μίξερ και να τους φτιάξω γλυκά. Είναι αυτό που στα greeklish του marketing λέμε «κάνω deliver».

Ο κακός χαμός που ακολούθησε φαίνεται αν κάνεις ένα search στο hashtag #mixer . Μπορείς να διαβάσεις εναλλακτικά και αυτό. Δε με ενδιαφέρει να απαντήσω, ούτε να μαλλιοτραβηχτώ. Μου έκανε ωστόσο φοβερή εντύπωση η αντίδραση ανθρώπων σε ένα θέμα που προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει ή συγκινεί. Θεωρώ δεδομένο πως η διαχείριση των χρημάτων μας είναι κάτι εντελώς προσωπικό, είτε πρόκειται για ένα μίξερ, είτε για μία ΜΚΟ, είτε και για τα δύο.

Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί διαφωνούν και το σέβομαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η σωστή αντίδραση, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια πάντα, είναι να μη δίνεις σημασία ή απλώς να εκφράζεις τη διαφωνία σου. Το να ξεκινήσεις ένα άνευ προηγουμένου ξεκατίνιασμα για τον τρόπο που κάποιος διαθέτει τα χρήματά του ή που τα ζητά, μου φαίνεται αδιανόητο.

Αδιανόητο, θρασύδειλο και ελαφρώς γελοίο μου φάνηκε επίσης το γεγονός πως πολλοί εξέφρασαν την αντίθεση και δυσαρέσκεια τους χωρίς καν να με αναφέρουν με mention, άρα χωρίς να μου δίνουν το δικαίωμα απάντησης. Σε αυτό η απάντηση είναι μόνο unfollow.

Για να κλείνει λοιπόν αυτή η ιστορία, το "Make a Whisk" είχε στόχο να συγκεντρώσει 500€ για να πάρει ένα μίξερ αξίας 599€ (τα υπόλοιπα θα τα έβαζα εγώ). Τελικά σε 28 ώρες συγκεντρώθηκαν 561,84€ από 31 δωρητές. Η τελευταία προσφορά έγινε από καλή φίλη που επέμενε να στείλει. Δεν της το αρνήθηκα.

Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν, όσους με στήριξαν έστω και ηθικά και φυσικά όσους διαφώνησαν. Ήταν μία εξαιρετικά διαφωτιστική εμπειρία σε ένα social media πείραμα, γιατί περί αυτού πρόκειται αν το καλοσκεφτείς.

Oι donors σύντομα θα ειδοποιηθούν για το event γευστικής δοκιμής πάβλοβας από τα χεράκια μου - δεν ξέρω να φτιάχνω άλλο γλυκό ακόμη, λυπάμαι.

Α, και μία τελευταία συμβουλή: never mind the haters.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr