Δ. Σταμάτης: Η τροπολογία για τον αριθμό των αδειών είναι επίσης αντισυνταγματική

Δ. Σταμάτης: Η τροπολογία για τον αριθμό των αδειών είναι επίσης αντισυνταγματική Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
0

«Η τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για το θέμα του αριθμού των αδειών, είναι επίσης αντισυνταγματική. Γιατί καθιερώνει συναρμοδιότητα ΕΣΡ και υπουργού σε μια πράξη που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης. «Η "μεσοβέζικη" λύση της αναστολής μέρους του νόμου δικαιολογημένα δημιουργεί την υπόνοια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ και εξαπάτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης», προσθέτει.

«Η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση στη συγκρότηση του ΕΣΡ και κατέθεσε, μάλιστα, την πρότασή της για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου. Σας θυμίζω, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε ούτε καν στην αναπλήρωση των μελών του ΕΣΡ που είχαν λήξει οι θητείες τους. Ως κυβέρνηση, στη συνέχεια, το 2015 με νόμο ουσιαστικά διέλυσε πλήρως αυτή την ανεξάρτητη αρχή. Η απαίτησή μας για την κατάργηση του νόμου Παππά είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την απόφαση του ΣτΕ, την οποία πρέπει να σεβαστεί επιτέλους η κυβέρνηση», σημειώνει.

«Το βάρος, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 14 μήνες, βαρύνει αποκλειστικά την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πληροφόρηση των πολιτών. Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε το Μαξίμου κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστών, μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη γρήγορη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δεν έχει παρά να ακυρώσει τον νόμο Παππά, που ούτως ή άλλως είναι πια ανενεργός, και να επαναφέρει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, για το θέμα του αριθμού των αδειών είναι επίσης αντισυνταγματική. Γιατί καθιερώνει συναρμοδιότητα ΕΣΡ και υπουργού σε μια πράξη που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ».

Για τη ρύθμιση του χρέους, σημειώνει πως «οι δανειστές αθέτησαν τη δέσμευσή τους», «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκπληρώσει τους στόχους που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση». «Όμως, το περίεργο είναι πως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, από το περασμένο καλοκαίρι ακόμη, πως η ρύθμιση αυτή θα συζητηθεί το 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος (3ο Μνημόνιο). Δηλαδή, πολύ αργότερα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης στη Βουλή πριν λίγο καιρό. Γι' αυτό πιστεύω πως, μετά την δεύτερη αξιολόγηση, οι δανειστές θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους -ίσως πιο κατηγορηματικά- να προχωρήσουν στη ρύθμιση μετά το τέλος του προγράμματος», εκτιμά.

Ο Δ. Σταμάτης τονίζει ότι ένα σοβαρό πρόβλημα είναι «η στάση του ΔΝΤ και οι όροι που θέτει για την παραμονή του στο πρόγραμμα. Μια στάση που έχει προκαλέσει vertigo στην κυβέρνηση, που τις μισές ημέρες της εβδομάδος είναι υπέρ της παραμονής του και τις άλλες μισές κατά».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υποστηρίζει ότι «η ιδέα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να «επιτευχθεί» μια διαχειρίσιμη ήττα κερδίζει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ» και υπογραμμίζει ότι «η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι πια μονόδρομος».

Σε ερώτηση για τις συνεργασίες που θα κάνει η ΝΔ, δήλωσε ότι «η συνεννόηση και η συνεργασία της ΝΔ με τα κόμματα που πιστεύουν σε μια άλλη πολιτική, πάνω στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλήθειας, θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα μας» και τόνισε ότι η ΝΔ «δεν διακατέχεται από πολιτικό «κανιβαλισμό» σε βάρος κάποιου κόμματος».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Diddy έχασε την αγωγή των 100 εκατ. κατά του NBC για το «Bad Boy» ντοκιμαντέρ

TV & Media / Ο Diddy έχασε την αγωγή των 100 εκατ. κατά του NBC για το ντοκιμαντέρ «Bad Boy»

Δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την αγωγή των 100 εκατ. δολαρίων που είχε καταθέσει ο Sean “Diddy” Combs κατά του NBCUniversal και του Peacock για το ντοκιμαντέρ Diddy: The Making of a Bad Boy, κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να στηριχθεί ο ισχυρισμός πως το φιλμ ήταν αυτό που του κατέστρεψε τη φήμη.
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις για το «Unconditional», το νέο ισραηλινό θρίλερ του Apple TV+

TV & Media / Αντιδράσεις για το «Unconditional», το νέο ισραηλινό θρίλερ του Apple TV+

Η νέα σειρά του Apple TV+ κάνει πρεμιέρα στις 8 Μαΐου, όμως η καμπάνια της έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με επικριτές να κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξωραΐζει την εικόνα του Ισραήλ μέσα στη συγκυρία του πολέμου στη Γάζα.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν μιλά ανοιχτά για τη νύχτα που η μητέρα της πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα της

TV & Media / Η Σαρλίζ Θερόν μιλά ανοιχτά για τη νύχτα που η μητέρα της πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα της

«Αυτά συμβαίνουν σε πολλά σπίτια. Οι γυναίκες υφίστανται μια πολύ, πολύ άδικη μεταχείριση. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Και δεν νομίζω ότι κανείς πήρε στα σοβαρά τη μητέρα μου», είπε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός
THE LIFO TEAM