Αρχείο ΕΡΤ: Η δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας στο Διαδίκτυο

Αρχείο ΕΡΤ: Η δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας στο Διαδίκτυο Facebook Twitter
1

Αμοντάριστο υλικό από την δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Αρχείο της ΕΡΤ, 44 χρόνια μετά την ιστορική ημέρα της καταδίκης. 

Σαν σήμερα, στις 23 Αυγούστου του 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Με αφορμή την επέτειο, το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει αμοντάριστο υλικό της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης από το ΕΙΡΤ.

Η δίκη έγινε στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου και τελείωσε στις 23 Αυγούστου. Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλης της έδρας εισέρχονται στην αίθουσα και στη συνέχεια ο Γιάννης Ντεγιάννης ανακοινώνει τις ποινές των Γεωργίου Παπαδόπουλου,Στυλιανού Παττακού, Νικολάου Μακαρέζου, Γρηγορίου Σπαντιδάκη, Γεωργίου Ζωιτάκη, Οδυσσέα Αγγελή, Δημητρίου Ιωαννίδη, Ιωάννη Λαδά, Αντωνίου Λέκκα, Μιχαήλ Ρουφογάλη και Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Αρχείο ΕΡΤ: Η δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας στο Διαδίκτυο Facebook Twitter

Οι λήψεις καλύπτουν διαδοχικά, με γενικά πλάνα, την αίθουσα του δικαστηρίου και την έδρα και με κοντινά πλάνα τους κατηγορούμενους την ώρα που ακούν τις ποινές.

Οι πραξικοπηματίες οδηγήθηκαν στο εδώλιο μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Γρηγόρης Κασιμάτης, Φοίβος Κούτσικας, Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης και Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Το παραπεμπτικό βούλευμα αφορούσε αρχικώς 24 κατηγορούμενους. Από αυτούς δεν δικάστηκαν οι Κωνσταντίνος Ασλανίδης ο οποίος ήταν φυλακισμένος στη Γένοβα, οι Πέτρος Κωτσέλης και Ιωάννης Παλαιολόγος, οι οποίοι φυγοδικούσαν, καθώς και ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος δικάστηκε ξεχωριστά από το Στρατοδικείο, στη Δίκη των βασανιστών της Χούντας.

Συνολικά κατέθεσαν 65 μάρτυρες κατηγορίας. Ανάμεσά τους σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Παναγής Παπαληγούρας, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ηλίας Ηλιού, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους κατηγορούμενους:

-Στους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο, θάνατο για στάση και ισόβια κάθειρξη καθαίρεση για εσχάτη προδοσία.

-Στους Δημήτριο Ιωαννίδη, Γρηγόριο Σπαντιδάκη, Γεώργιο Ζωιτάκη, Ιωάννη Λαδά, Μιχαήλ Ρουφογάλη, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Αντώνιο Λέκκα και Μιχαήλ Μπαλόπουλο, δέκα χρόνια κάθειρξη για στάση και πέντε χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία.

-Στους Οδυσσέα Αγγελή και Νικόλαο Ντερτιλή, είκοσι χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για στάση και εσχάτη προδοσία και πέντε χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

-Στους Νικόλαο Γκαντώνα και Στέφανο Καραμπέρη, δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για στάση και εσχάτη προδοσία και πέντε χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

-Στον Γεώργιο Κωνσταντόπουλο δώδεκα χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για στάση και εσχάτη προδοσία και πέντε χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

-Στον Ευάγγελο Τσάκα οκτώ χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για στάση και εσχάτη προδοσία και πέντε χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

-Στον Δημήτριο Σταματελόπουλο πέντε χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για στάση και εσχάτη προδοσία.

-Ο Αλέξανδρος Χατζηπέτρος και ο Κωνσταντίνος Καρύδας αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Οι φυγόδικοι Ιωάννης Παλαιολόγος και Πέτρος Κωτσέλης καθώς και ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια.

TV & Media
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Jetsons: Γιατί κανείς δεν ήταν χαρούμενος και τι προέβλεψαν σωστά -και λάθος- για το μέλλον

TV & Media / The Jetsons: Γιατί κανείς δεν ήταν χαρούμενος και τι προέβλεψαν σωστά -και λάθος- για το μέλλον

Γιατί τόσα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να θεωρούμε μια ελαφρώς γλυκανάλατη, παλιομοδίτικη κωμική σειρά κινουμένων σχεδίων ως σημείο αναφοράς του τι θα μπορούσε να γίνει;
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον θέμα.Ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι λεπτομέρειες από την δίκη και την στάση των πρωταιτίων.Αλλά και την υπομονή και τους επιδέξιους χειρισμούς κατά την διεξαγωγή της δίκης, του εξαιρετικού και ευφυούς δικαστή Ντεγιάννη.Ο οποίος ευχόμαστε να εμπνέει και παραδειγματίζει τους δικαστές στην υπόθεση Φύσσα - Χρυσής Αυγής.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ