Μια πρωτοφανής «επιχείρηση αρετής» σε ιδιωτικό πάρτι, την περίοδο της Χούντας

Μια πρωτοφανής «επιχείρηση αρετής» σε ιδιωτικό πάρτι, την περίοδο της Χούντας Facebook Twitter
Ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος σε νεαρή ηλικία.
0

Το 1968, χρονιά που οι «άνεμοι της αλλαγής» φυσούσαν μανιασμένοι σε Αμερική κι Ευρώπη, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, την ομοφυλόφιλη απελευθέρωση, στην αστυνομοκρατούμενη Αθήνα των συνταγματαρχών συνέβη μια πρωτοφανής «επιχείρηση αρετής» σε ιδιωτικό πάρτι. Κανείς από τους συλληφθέντες δεν καταδικάστηκε για κάτι, η διαπόμπευση όμως τους στιγμάτισε.


Ένα σκανδαλοθηρικό δημοσίευμα ολκής δέσποζε πρωτοσέλιδο στις κυριακάτικες εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης στις 3/11/1968: «Εξηρθρώθη άντρον ανωμάλων!» ήταν ο πλέον εντυπωσιακός τίτλος. Από κάτω ο αναγνώστης διάβαζε ότι τριάντα τέτοιοι «ανώμαλοι τύποι» είχαν συλληφθεί σε ιδιωτικό σπίτι στην Καλογρέζα, καθώς «ετοιμάζοντο να προβούν σε όργια», πράγμα που απέτρεψε η «έγκαιρη επέμβαση» της αστυνομίας: «Μερικοί μάλιστα απ' αυτούς, οι οποίοι σημειωτέον έκαναν θεραπεία με ορμόνες, παρουσίαζαν γυναικεία χαρακτηριστικά και κατά τη διάρκεια του πάρτι θα εχόρευαν μοντέρνους χορούς προς... ικανοποίηση των προσκεκλημένων» ανέφερε το «Βήμα».

Ο ίδιος, μάλιστα, ο χουντικός γ.γ. του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Ιωάννης Λαδάς (ο ίδιος που είχε προστάξει να κουρεύονται με την ψιλή όσοι νεαροί διατηρούσαν μακριά μαλλιά και ανησυχούσε για το μήκος της γυναικείας φούστας) είχε καλέσει όλο καμάρι τους δημοσιογράφους να τους ενημερώσει σχετικά: «Η ανηθικότης θα παταχθεί προς όλας τας κατευθύνσεις. Και ουδείς θα διαφύγη. Τα αντικοινωνικά αυτά στοιχεία (σεξουαλικώς ανώμαλοι τύποι κ.λπ.) τα φέρω εις την περιφρόνησιν της κοινής γνώμης. Συνιστώ και πάλιν εις τους γονείς να προσέχουν και να ελέγχουν τας εξόδους των τέκνων των διότι τότε μόνον είναι δυνατόν να διασωθούν από τον βούρκον και τον κατήφορον της καταστροφής και του ολέθρου...» κόμπαζε, απειλώντας τους «αμελείς» γονείς με ποινικές κυρώσεις! Υπόψη ότι την ίδια χρονιά ο κύριος γενικός είχε ξυλοκοπήσει μέσα στο γραφείο του τους δημοσιογράφους Κ. Ψύχα και Τ. Λαμπρία επειδή δημοσίευσαν άρθρο για την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα στο περιοδικό «Εικόνες».

Όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, για να τους «ξαναμαζέψουν» εσπευσμένα δύο μέρες αργότερα και να τους ξανανακρίνουν παρόντος του Λαδά, που τους χλεύαζε και τους προσέβαλε με κάθε ευκαιρία, όπως άλλωστε και αρκετοί υφιστάμενοί του.


Το «σπίτι των οργίων» είχε μπει από μέρες στο στόχαστρο του (όνομα και πράμα) διοικητή Ασφαλείας Προαστίων Καραμπάτσου κατόπιν υποδείξεως του Λαδά. Κάποιος ρουφιάνος γείτονας ‒είδος εν αφθονία τότε‒ ήταν προφανώς ο πληροφοριοδότης. Το «ντου» έγινε Σάββατο βράδυ, παραμονές 28ης Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ξανθιώτης συγγραφέας και μεταφραστής Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, εκ των ιδρυτών του ΑΚΟΕ εννιά χρόνια αργότερα, οι δε μαρτυρίες για τη γνωστότερη χουντική «επιχείρηση αρετής» περιέχονται στο βιβλίο του Ο Καιάδας - Το χρονικό μιας πολιορκίας (α' έκδοση Εξάντας, 1976, β' έκδοση Πολύχρωμος Πλανήτης, 2004). Το βιβλίο ονομάστηκε έτσι εξ αφορμής μιας φράσης του Λαδά που αξίωνε για τους ομοφυλόφιλους: «Όλοι στον Καιάδα!».


Οι ασφαλίτες είχαν μπουκάρει ήδη όταν κατέφθασε ο 43χρονος τότε Λουκάς με δύο φίλους του στο εν λόγω σπίτι και αυτοί τους «υποδέχτηκαν». Οι παριστάμενοι κάθονταν και υπέμεναν μια γεμάτη υπαινιγμούς και περιπαικτικά σχόλια πρώτη «ανάκριση» με σκυμμένο κεφάλι, τρέμοντας στην ιδέα του δημόσιου εξευτελισμού, παρ' ότι δεν είχαν καν προλάβει να «προσβάλουν τη δημόσια αιδώ», ακόμα κι αν το ήθελαν (μια τέτοια κατηγορία επιδίωκαν να τους φορτώσουν, καθώς οι ομοφυλόφιλες σχέσεις καθαυτές ήταν νόμιμες στην Ελλάδα ήδη από το 1951). Ανάμεσά τους ένας παπάς με πολιτικά κι ένας λοχαγός που αργότερα αφέθηκε να φύγει.

Τα μεσάνυχτα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, όπου ακολούθησε μια δεύτερη «ανάκριση» στο ίδιο μήκος κύματος και μια πιο εντατική την επομένη, οπότε τους φακέλωσαν, τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και οδήγησαν πέντε εκ των «κατηγορουμένων», ανάμεσά τους τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και τον θετό του γιο στα κρατητήρια. Στα «επιβαρυντικά» στοιχεία περιλαμβανόταν η «τάση για ομοφυλοφιλία».

Εν τέλει, όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, για να τους «ξαναμαζέψουν» εσπευσμένα δύο μέρες αργότερα και να τους ξανανακρίνουν παρόντος του Λαδά, που τους χλεύαζε και τους προσέβαλε με κάθε ευκαιρία, όπως άλλωστε και αρκετοί υφιστάμενοί του. Υποχρεώθηκαν, επιπλέον, να «ποζάρουν» σε ομαδική φωτογραφία για τις εφημερίδες που τελικά δεν δημοσιεύτηκε, παρατέθηκαν όμως κανονικά το ονοματεπώνυμο και η ηλικία των συλληφθέντων – μια διαπόμπευση που τους στοίχισε. Εφόσον αφενός η ομοφυλοφιλία δεν διωκόταν ποινικά και αφετέρου δεν είχαν έτσι κι αλλιώς «πιαστεί» να κάνουν το οτιδήποτε, το αιτιολογικό της μήνυσης εναντίον των οικοδεσποτών ήταν «μαστροπεία και παροχή ασύλου δι' αλλοτρίαν ακολασίαν». Αρκετοί παριστάμενοι, ανάμεσά τους και ο Λουκάς, κλήθηκαν ως μάρτυρες.


Ένα εξάμηνο αργότερα η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, όπου ουδείς εκ των 18 αστυνομικών που είχαν δηλωθεί ως μάρτυρες κατηγορίας εμφανίστηκε. Ούτε στην πρώτη δίκη που εξ αυτού αναβλήθηκε ούτε και στη δεύτερη. Στην τρίτη και τελευταία δικάσιμο στις 16/7/1970, που θύμιζε περισσότερο παρωδία, όπως γράφει ο Λουκάς, που επίσης κατέθεσε σε αυτήν, πρόεδρος και εισαγγελέας παραιτήθηκαν από τις αγορεύσεις τους και άπαντες οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν με την αιτιολογία πως «το δικαστήριο αμφιβάλλει...».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

58’ με τον Ocean Vuong

Βιβλίο / Ο Ocean Vuong μιλά στη LIFO : «Οι αόρατοι γυάλινοι τοίχοι χτίζονται παντού, μέσω της ταξικής και της κρατικής εξουσίας»

Mε αφορμή τη συμμετοχή του στο φετινό Upfront Initiative, ο βραβευμένος Αμερικανο-Βιετναμέζος συγγραφέας και ποιητής μιλά για το αν τελικά η λογοτεχνία μπορεί να καταρρίψει τους γυάλινους τοίχους της ανισότητας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
τενεσι ντραγκ

Explainer / Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα;

Θα γίνουν οι drag queens το πρόσχημα για να ξεκινήσουν διώξεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας των ΗΠΑ; Πώς ένας νόμος σε μία αμερικανική πολιτεία τρομοκρατεί όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ορατότητα των τρανς και γκέι ατόμων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Explainer / Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Πώς η γνωστή για τις τρανσφοβικές της απόψεις συγγραφέας χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα ως απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται τόσο από συνεργάτες της όσο και από διάσημους της βιομηχανίας του θεάματος και των γραμμάτων;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Lgbtqi+ / Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Στη Βρετανία, κανείς εκτός από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν θέλει να μιλάει για την άγρια δολοφονία ενός 16χρονου trans κοριτσιού για να μην αποκαλυφθεί το βαθύ μίσος εναντίον των trans ατόμων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Στα χνάρια της Queer Αθήνας»

Lgbtqi+ / Ένας ιστορικός περίπατος «στα χνάρια της queer Αθήνας»

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στον περίπατο που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ με το Queer Athens στον συντονισμό, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος για τη μέχρι πρόσφατα κατακερματισμένη και εν πολλοίς παραγνωρισμένη queer ιστορία αυτής της πόλης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
stephen king

Lgbtqi+ / Stephen King: Σύρτε τον κ@λο σας σε μία βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε

Ο πατέρας του αγνού μυθιστορηματικού τρόμου ασκεί σκληρή κριτική στην όλο και μεγαλύτερη λίστα απαγορευμένων βιβλίων στα αμερικανικά σχολεία και ειδικά σε λίστες που αποκλείουν ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς και περιεχόμενο.
THE LIFO TEAM
MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την trans ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Lgbtqi+ / MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την τρανς ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Θα μπορούσε τόσο ο συμμετέχων στον μαγειρικό διαγωνισμό όσο και το κανάλι να μείνουν στο ήδη σπαρακτικό trans story του. Όμως, συνέβη κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό που ίσως αλλάξει τη συζήτηση για τα τρανς άτομα στη mainstream και συνήθως φοβική ελληνική τηλεόραση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Lgbtqi+ / «Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Η κατάργηση της μοναρχίας ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αντι-LGBTQ+ κληρονομιάς της βασιλικής οικογένειας είναι ο βασικός στόχος εκστρατείας στη Βρετανία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Λόλα Καραμπόλα»

Βιβλίο / «Λόλα Καραμπόλα»: Το queer λογοτεχνικό διαμάντι της Ερωφίλης Κόκκαλη

Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας μας μιλά για το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη ΛΟΑΤΚΙ+ και την τρανς συνθήκη, για επιθυμίες κι έρωτες, για τα διδάγματα του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
"All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Μουσική / "All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Το δήθεν λεσβιακό ντουέτο υπήρξε το μεγαλύτερο μαρκετίστικο ψέμα προς την LGBTQI+  κοινότητα και ταυτόχρονα η σοβαρότερη αφορμή για απελευθερωτικά coming out και λεσβιακή ορατότητα
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ