Ο Αυστραλός γιατρός που έκανε τη διαφορά στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης

0

Όταν ο Richard Harris, ένας πολυτάλαντος γιατρός, δύτης και γνώστης των σπηλαίων, από την Αυστραλία επέλεγε να μπει στα βαθιά του σπηλαίου Tham Luang στην Ταϊλάνδη, ήξερε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, κάθε στάδιο της δύσκολης διαδικασίας διάσωσης που ανοιγόταν μπροστά του. 

Γιατί αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά για τον Harris. Έχει συντονίσει ξανά τέτοιες αγωνιώδεις προσπάθειες με επιτυχία και όταν μπήκε στο σπήλαιο γνώριζε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα έβγαινε από εκεί. Ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε τη λίστα προτεραιότητας των παιδιών που θα έβγαιναν από το σπήλαιο.

Πρώτα τα μικρότερα και εκείνα που είχαν καταπονηθεί ιδιαιτέρως από την παραμονή τους στο σπήλαιο, μετά τα μεγαλύτερα και στο τέλος οι ενήλικες.

Οι ικανότητες και η αποτελεσματικότητά του γιατρού από την Αδελαΐδα σε επιχειρήσεις διάσωσης είναι γνωστή μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων σε τόσο ακραίες καταστάσεις, ενώ πίσω στην πατρίδα του, δημοσιεύματα τον θέλουν να ανακηρύσσεται Αυστραλός της Χρονιάς για τις υπηρεσίες του στην ιατρική επιστήμη. 

Το πιο τρομερό, όμως, σχετικά με αυτό τον γεμάτο αυτοθυσία γιατρό; Δεν είναι καν ότι ο Harris απολάμβανε τις διακοπές του στην Ταϊλάνδη, όταν αποφάσισε εθελοντικά να βοηθήσει στην αποστολή. Είναι ότι ο πατέρας του πέθανε την ώρα που εκείνος αποφάσιζε να παραμείνει στο σπήλαιο, λίγο πριν την έξοδο του τελευταίου παιδιού από εκεί... 

"Με μεγάλη μου λύπη επιβεβαιώνω ότι ο πατέρας του Χάρι πέθανε χθες το βράδυ λίγο μετά την επιτυχή διάσωση (των παιδιών και του προπονητή τους) στη Ταϊλάνδη", δήλωσε ο Άντριου Πίαρς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας παροχής ιατρικής βοήθειας SAAS MedSTAR, όπου εργάζεται ο Χάρις.

"Μίλησα με τον Χάρι (σ.σ.: έτσι είναι γνωστός στην κοινότητα των επιστημόνων με σπηλαιολογικές γνώσεις και κατάρτιση σε τέτοιες επιχειρήσεις). Αυτή είναι σαφώς μια περίοδος θλιβερή για την οικογένεια Χάρις, μεγεθυμένη από τις σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις της εξαιρετικά σύνθετης αλλά τελικώς επιτυχημένης επιχείρησης διάσωσης αυτής της εβδομάδας".

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έθεσε σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή και τόλμησε να καλύψει μια απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων στο πλημμυρισμένο σπήλαιο για να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στα 12 παιδιά και στον προπονητή τους.

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ εξήρε τον Χάρις χαρακτηρίζοντάς τον "αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης διάσωσης". Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τιμήσει επισήμως όλους τους Αυστραλούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM