Υπ. Παιδείας: Τα μέτρα στα σχολεία για μαθητές & εκπαιδευτικούς- Τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Υπ. Παιδείας: Τα μέτρα στα σχολεία για μαθητές & εκπαιδευτικούς- Τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. 

Οι μαθητές θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή δήλωση αρνητικού self test, που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα

Οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζονται επίσης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή σε διαφορετική περίπτωση βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου. 

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, θα μένει σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες. Θα επιστρέφει στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ωρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών. 

Για τις στενές επαφές του κρούσματος κορωνοϊού, προβλέπονται διαφορετικά μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. 

Τέλος, ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές του. 

Αναλυτικά τα μέτρα στα σχολεία
 

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπουν τα εξής 


Προσέλευση μαθητών- εκπαιδευτικών 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

- οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
- οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.


Τι ισχύει σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος 

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.


Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.


Οι στενές επαφές κρούσματος
Προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).


- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.


Οι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα σταθερά σημεία επιβεβαιωτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ. 

Αναστολή λειτουργίας 

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο 50%+1 μαθητές του. 


Υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ