Τζανάκης: Πιθανότατα χάνουμε τα μισά και πλέον κρούσματα, λόγω διαφοροποίησης στα τεστ

Τζανάκης: Πιθανότατα χάνουμε τα μισά και πλέον κρούσματα, λόγω διαφοροποίησης στα τεστ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Επιφυλάξεις για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα επίσημα στοιχεία εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έκανε λόγο για απότομη και μη αναμενόμενη αποκλιμάκωση. Μάλιστα, επεσήμανε ότι είναι «πιθανότατο» να «χάνουμε» τα μισά και πλέον κρούσματα, λόγω της διαφοροποίησης στα τεστ, σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που διενεργήθηκαν στις γιορτές. 

«Με αυτή την απότομη και μη αναμενόμενη αποκλιμάκωση γεννάται ένα θέμα και κρατάω μια επιφύλαξη για το αν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ή αν οφείλεται σε ποιοτικές και ποσοτικές διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν με τα τεστ», δήλωσε ο κ. Τζανάκης. 

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι την εβδομάδα των γιορτών περίπου το 80% του πληθυσμού ελέγχθηκε, με τα δύο δωρεάν self test που διανεμήθηκαν, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα «να πιάσουμε το 70-80% των ασυμπτωματικών και ολιγοσυμπτωματικών μορφών». 

Επομένως, συνέχισε ο κ. Τζανάκης, εκείνο το διάστημα «είδαμε μεγάλα νούμερα που μας οδήγησαν στην πεποίθηση ότι η κορύφωση θα έρθει στις 20 Ιανουαρίου με ακόμη μεγαλύτερα νούμερα». Τώρα, συμπλήρωσε, έχουμε «ποσοτικά και ποιοτικά μια διαφορετική διαγνωστική προσέγγιση με συνέπεια να βλέπουμε νούμερα που είναι τεχνικά μάλλον πιο χαμηλά. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Αυτή την περίοδο «δεν κάνουμε 2, 3, 4 εκατομμύρια self test όπως εκείνες τις ημέρες», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών. «Συνέπως, είναι πιθανότατο ότι χάνουμε τα μισά και παραπάνω κρούσματα λόγω της διαφοροποίησης. Για αυτό βλέπουμε αυτούς τους χαμηλούς αριθμούς», συμπλήρωσε.  

Πουθενά στην Ευρώπη, τόνισε ο καθηγητής, δεν παρατηρήθηκε ύφεση αυτού του πανδημικού κύματος μέσα σε 7-8 ή 10 ημέρες. «Συνεπώς, κρατάω μια επιφύλαξη», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση στις άλλες χώρες, δήλωσε ότι μπορεί να μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, αλλά αυτά συνεχίζονται να αυξάνονται. «Και μάλιστα σε χώρες όπου η Όμικρον έχει ξεκινήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από εμάς», τόνισε. 

Παράλληλα τόνισε ότι η απότομη αποκλιμάκωση δεν συνάδει με την παρατήρηση ότι αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι. «Δεν μπορεί να αποκλιμακώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες να συνεχίζουν να αυξάνονται, κάτι τεχνικό συμβαίνει εδώ. Είμαι προβληματισμένος με αυτή την πτώση που έχουμε, εύχομαι να είναι σωστή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό θα φανεί την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα. 

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, επεσήμανε ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αυξηθεί κατά 50-60% εκείνες σε απλές κλίνες και περίπου κατά 15% στις ΜΕΘ. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι νοσηλευόμενοι στην εντατική πιθανότατα θα αυξηθούν σε 750 μέχρι το τέλος του μήνα. 

«Βλέπουμε ότι ειδικά ο δείκτης των απλών νοσηλειών αυξάνει, κάτι που σημαίνει ότι στην κοινωνία “βράζει” ένα κύμα και δεν είμαστε σε ύφεση, όπως δείχνουν τα κρούσματα», υπογράμμισε. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ