Η Ελλάδα έσπασε σήμερα το φράγμα των 10.000 θανάτων από κορωνοϊό, αλλά με τους εμβολιασμούς να προχωρούν οι ειδικοί σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα. 

 

Μιλώντας σε ημερίδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη χαλάρωση μέτρων σε συναντήσεις μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, αφού διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

 

«Το βρετανικό στέλεχος κυριαρχεί στην Ελλάδα και τα εμβόλια δουλεύουν» δήλωσε ο Δρ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως και σε περιοχές με διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής νόσου, νοσηλειών και θανάτου, ανέρχεται σε 97%.

 

«Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, όταν συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα φυσικής απόστασης καθώς και τη χρήση μάσκας προσώπου», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που προανήγγειλε πως το ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής, Νίκος Σύψας εκτιμά πως ο πλανήτης θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα πριν ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού, θεωρώντας πιθανό κομβικό σημείο για την «καταστροφή» του κορωνοϊού τον Αύγουστο του 2022

 

Αναφερόμενος στο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊό, ο Δρ. Σύψας σχολίασε χαρακτηριστικά πως «είχαμε μια νέα πανδημία» - «Δεκέμβριο και Ιανουάριο η διασπορά και στη συνέχεια μας χτύπησε ανελέητα τον Φεβρουάριο - Μάρτιο».