Στα οφέλη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας στοιχεία μεγάλης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη χώρας μας τονίζοντας ότι «χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε επιπλέον 8.400 θανάτους».

 

«Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη θα εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό [...] Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα εμβόλια δε λειτουργούν» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια «είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά».

 

Όπως ανέφερε η σημασία της μελέτης για την εμβολιαστική κάλυψη είναι διπλή: από τη μία να έχει η χώρα μας τα δικά της επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό και από την άλλη να γίνουν επιστημονικές παρατηρήσεις σχετικά με το όφελος. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τη μελέτη που έχει διενεργηθεί με βάση ευρήματα από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, έως και τις 11 Οκτωβρίου του 2021. 

 

Αφού παρουσίασε την αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο ο κ. Τσιόδρας κατέληξε στο ότι «τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο». Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου η χώρα μας απέφυγε «8.400 θανάτους χάρη στους εμβολιασμούς, 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις».

 

Στο μεταξύ, εκτίμησε ότι αν είχαμε φτάσει τα ποσοστά εμβολιασμού στο 95% τότε «μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους».

 

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα είναι χαρακτηριστικό ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τους θανάτους πριν γίνει κυρίαρχη παραλλαγή βρισκόταν «στο 92-98%» ενώ μετά την 28η βδομάδα του 2021 όπου η παραλλαγή έγινε τελικά κυρίαρχη η αποτελεσματικότητα κυμάνθηκε «από 71% έως 96%». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, «από 91 έως 98%».

 

Έτσι ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα δεδομένα της έρευνας για τα οφέλη του εμβολιασμού αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά όπως είπε καθώς «ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να αυξηθεί η διάδοση του ιού».