Τσιάρας: Με την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στη Χρυσή Αυγή

Τσιάρας: Με την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στη Χρυσή Αυγή Facebook Twitter
0

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχουμε συστήσει, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις και σύντομα θα τις φέρουμε στην Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καθώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ο Κ. Τσιάρας ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής για την Παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του, εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019, «με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές».

Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε, γίνεται «για να καλύψει το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε αλλάζοντας τον Ποινικό Κώδικα, καθώς ισχύει πάντα ο ευνοϊκότερος νόμος».

Τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τροποποιήσεις που έκανε πριν το καλοκαίρι στον ΠΚ, είχε επαναφέρει τις παλαιότερες και πιο αυστηρές διατάξεις, πάλι η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε με τις ηπιότερες που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ψήφισε την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, «τότε η ΝΔ και όλος ο νομικός κόσμος είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα είχε στην απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε πως ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αποκλειστεί η δυνατότητα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι στο οποίο, όπως επισήμανε, συμφώνησαν τελικά και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με τις δικές τους τροπολογίες, παρόλο που το πρωί εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι εκλογές δεν θα γίνουν αύριο, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, συνεπώς υπάρχει χρόνος για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με ταυτόχρονες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στον Ποινικό Κώδικα.

Καθώς «τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία, αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του ΠΚ. Δεν είναι τόσο απλό. Γι' αυτό και πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και ευθύνη».

Απευθυνόμενος δε, στον ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουμε σοβαροί και να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και να μην προσπαθούμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι. Εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή του ΠΚ ανοίξατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε τώρα υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος».

Την βούληση της κυβέρνησης να φέρει σύντονα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, ώστε να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στο σχολείο των δύο μαθητριών

Το υπουργείο τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «η προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, των οικογενειών τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας»
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΤΩΣΗ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Νέες πληροφορίες για το σημείωμα του ενός από τα δύο κορίτσια που έπεσαν από την ταράτσα

Η αναφορά στις Πανελλήνιες και όσα έχουν γίνει μέχρι ώρας γνωστά για την υπόθεση - «Ήταν μόνη της», περιγράφουν συνομήλικα κορίτσια για τη μία από τις δύο 16χρονες
THE LIFO TEAM
Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Ελλάδα / Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν άμεσα την εφαρμογή του νόμου, μετά το επεισόδιο στην Πολυτεχνική Σχολή, στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών
THE LIFO TEAM