Τρίκαλα: Βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος - Το δεύτερο συμβάν σε εβραϊκό χώρο μέσα σε δύο μέρες

Τρίκαλα: Βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος - Το δεύτερο συμβάν σε εβραϊκό χώρο μέσα σε δύο μέρες Facebook Twitter
Ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων
0

Ακόμη ένα περιστατικό βανδαλισμού εβραϊκού χώρου,το δεύτερο μέσα σε μόλις δύο ημέρες, καταγράφηκε στα Τρίκαλα.

Την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία του για το δεύτερο συμβάν στην πόλη των Τρικάλων, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

«Μετά τον βανδαλισμό της Συναγωγής, στις 2.1.2020 έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές αφού καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι το μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα τρεις φορές, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

Τρίκαλα: Βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος - Το δεύτερο συμβάν σε εβραϊκό χώρο μέσα σε δύο μέρες Facebook Twitter
Ο βανδαλισμός με συνθήματα στη Συναγωγή

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΚΙΣΕ έχει ήδη αποστείλει από χθες επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Δήμαρχο Τρικκαίων και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, «ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς».

«Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ. Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, εκφράζοντας τη θλίψη και αγανάκτησή της και ζητώντας επίσης την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη και την προστασία των ιερών χώρων της Κοινότητας.

Ο Δήμος Τρικκαίων, με σχετική ανακοίνωση, που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα, καταδικάζει βεβήλωση μνημείων της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε αυτή, «ο Δήμος Τρικκαίων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις ζημιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Τρικάλων και την αναγραφή συνθημάτων μίσους στη μοναδικής θρησκευτικής και ιστορικής αξίας Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων».

Στην ίδια ανακοίνωση δεν παραλείπει να κάνει λόγο για απαράδεκτες και σκοταδιστικές ενέργειες: «Πρόκειται για απαράδεκτες, σκοταδιστικές ενέργειες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού στον Άνθρωπο και τα πιστεύω του. Σε μια πόλη με καταγεγραμμένη μακρόχρονη ιστορία συνύπαρξης τριών θρησκειών, με σεβασμό και προβολή της διαφορετικής πίστης, παρόμοιες ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρηνική συμβίωση.

Ο Δήμος Τρικκαίων καλεί όλους/ες τους Τρικαλινούς και τις Τρικαλινές να διαφυλάξουν την ιστορία της πόλης, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, όπως έμπρακτα έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο διάβα των αιώνων». Για να καταλήξει: «Είναι μέλημά μας να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια ανοιχτή πόλη, σε μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και σεβασμού κάθε ανθρώπου, χωρίς καμία διάκριση».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ