Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν πήγαν στη δουλειά λόγω κακοκαιρίας

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν πήγαν στη δουλειά λόγω κακοκαιρίας Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΚΙΡΛΗΣ / EUROKINISSI
0

Η κακοκαιρία συνιστά λόγο ανωτέρας βίας οπότε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους, παρόλο που δεν εργάστηκαν ή σε περίπτωση που η επιχείρηση έμεινε κλειστή για τον ίδιο λόγο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που δεν καταφέρνουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας αδυναμίας μετακίνησης λόγω κακοκαιρίας, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

Τη μη παροχή εργασίας δικαιολογεί μεταξύ άλλων τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις.

Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του.

Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης». Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησής του πχ ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

Αντίθετα, στην επιχείρηση, που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ' αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αμοιβής.

Να σημειωθεί πως η ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής αδείας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ