Θεσσαλονίκη: Τέλος το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας- Ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης

Θεσσαλονίκη: Τέλος το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας- Ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης Facebook Twitter
0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης η διοικητική αποβολή του ιδιοκτήτη του υπαίθριου πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες ανάπλασης του χώρου.

Το θέμα ήρθε εκ νέου προς συζήτηση, μετά την πρόσφατη καταψήφισή του, εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης και από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που έκαναν λόγο για απώλεια εσόδων και θέσεων στάθμευσης για εκατοντάδες οδηγούς.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επανέλαβε πως οι όποιες αντιδράσεις οφείλονται σε αντιπολιτευτικούς λόγους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και σημείωσε πως οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν είτε στα δύο πάρκινγκ που υπάρχουν στο λιμάνι, είτε στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης στην οδό Πολυτεχνείου.

«Ζητήσαμε επίσης να μας δώσουν το στρατόπεδο Μυστακίδη να το χρησιμοποιήσουμε ως χώρο στάθμευσης. Σε συνδυασμό με τους άλλους χώρους, στο λιμάνι και στο πολυώροφο, δεν τίθεται θέμα για το που θα εξυπηρετούνται οι οδηγοί, διότι μέσα σε μία εβδομάδα θα έχουν συνηθίσει τα καινούρια πάρκινγκ», τόνισε ο κ.Μπουτάρης.

Νωρίτερα, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, εξήγησε πως η διοικητική αποβολή ξαναήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο καθώς υπάρχει κίνδυνος ο ανάδοχος να αξιώσει αποζημιώσεις και ο δήμος να υποστεί οικονομική ζημία σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Επίσης, ανέφερε ως εξέλιξη την έγκριση των κυκλοφοριακών αλλαγών στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε συνδυαστική λύση πάρκινγκ και πλατείας μνήμης. «Ο χειρισμός του ζητήματος του πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας αποτελεί μνημείο προχειρότητας και κωλυσιεργίας από την πλευρά της διοίκησης. Εμείς θέλουμε συνδυαστική λύση μεταξύ πάρκινγκ και πλατείας μνήμης. Η διοίκηση όφειλε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να βρει μία λύση σε ένα ζήτημα που όλοι συμφωνούμε. Ναι στην Πλατεία Ελευθερίας, όμως κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας».

Των εργασιών ανάπλασης υπεραμύνθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει χώρος μνήμης και πρασίνου. Χρειάζεται πάρκινγκ; Είναι δευτερεύον. Το και πλατεία και πάρκινγκ είναι αστείο».

Υπέρ του έργου τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως θα δημιουργηθεί ένα «μνημείο που θα μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι έγινε ένα Ολοκαύτωμα».

Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «έργο βιτρίνας χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, για έργο που γίνεται με έντοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη του πάρκινγκ να παραδώσει τον χώρο ελεύθερο έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες βιοκλιματικής ανάπλασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ