Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 18 -24 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

«Με βάση αυτό σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Μέχρι στιγμής σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 80 χιλ. εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ενώ η ημέρα θα κλείσει με 100 χιλ. εμβολιασμούς όπως τόνισε.

 

Συνολικά έχουν γίνει 6.910.000 εμβολιασμοί, ενώ το 40,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και ποσοστό της τάξης του 27% με δύο δόσεις.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 ετών και μέχρι σήμερα ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας ενώ ήδη έχει εμβολιαστεί το 11%. Το τελευταίο 10ήμερο 275.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Σημειώνεται πως οι δύο παραπάνω ομάδες πολιτών μπορούν να εμβολιαστούν με τα τρία σκευάσματα: Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech και Moderna.

 

Στόχος είναι να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού, τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Επίσης, όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca και είναι κάτω των 60 ετών , με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

 

Όσον αφορά την δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση , ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.

 

Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

 

Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις, είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

 

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρες πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

 

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.