Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Έχουμε διασπορά στην κοινότητα

Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Έχουμε διασπορά στην κοινότητα Facebook Twitter
0

Το καλοκαίρι του 2021 εκτιμά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, πως θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε μία σχετικά καλή κατάσταση, από τις καλύτερες στον κόσμο», εκτίμησε ο καθηγητής, προειδοποιώντας ωστόσο πως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες αν δεν «προλάβουμε ορισμένα φαινόμενα». «Κοιτάξτε τι έγινε στη Σερβία, όπου πήγαινε εξίσου καλά με εμάς. Στις ΗΠΑ, στην πολιτεία του Τέξας που μόλις άνοιξε η κοινωνία επανήλθε δριμύτερος ο ιός.»

Επομένως ο ιός ασφαλώς μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Και ήδη βλέπουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να έχουμε κρούσματα στην κοινότητα, τα οποία δεν σας κρύβω ότι μας ανησυχούν. Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ενδεχομένως να προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα ή από ορισμένα φαινόμενα υπερμετάδοσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο τα περισσότερα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι «ορφανά», ο κ. Σύψας απάντησε: «Είναι κρούσματα για τα οποία δεν ξέρουμε πώς μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε και καλή ιχνηλάτηση. Αυτά είναι τα ορφανά κρούσματα, και αυτή είναι η μεγαλύτερη μας ανησυχία γιατί τα ορφανά κρούσματα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν. Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και κολλάμε ο ένας τον άλλον». 

«Ο ιός δεν έχει φύγει από την κοινότητα», προειδοποίησε ο καθηγητής Σύψας, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται είναι ασυμπτωματικά - γιατί κυρίως αφορούν νέους ανθρώπους, όπως τουρίστες. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος που δεν εντοπίζονται όλοι οι «θετικοί» στα σύνορα και κάποιοι περνούν στο εσωτερικό χωρίς να τεθούν σε καραντίνα. 

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα τα μισά σχεδόν δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό, είναι «δικά μας», λέει ο κ. καθηγητής, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση. «Είναι κάτω από το 0,5 αλλά έχει ανοδική τάση». «Το μεγάλο στοίχημα παίζεται στις αποστάσεις, αυτό είναι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης. Η έξαρση των κρουσμάτων είναι τα πρώτα σημάδια της επίδρασης φαινομένων υπερμετάδοσης πριν από 10-14 ημέρες. Σίγουρα ευθύνονται και οι συνωστισμοί».

Η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει την μεταδοτικότητα κατά 10%-15% αλλά αν καταργηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας αυτό ακυρώνεται.  

Επιπλέον σημείωσε πως στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο, στην οποία η γρίπη με τον κορωνοϊό θα συνυπάρχουν. «Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη», είπε ο καθηγητής.

Τέλος, την ίδια εποχή αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπάρξουν επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορωνοϊού.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Βουλιαγμένης: Λεωφορείο κινήθηκε χωρίς οδηγό για 150 μέτρα και ξήλωσε κολώνες φωτισμού

Ελλάδα / Τροχαίο στη Βουλιαγμένης: Λεωφορείο κινήθηκε ανεξέλεγκτο για 150 μέτρα και ξήλωσε κολώνες φωτισμού

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφει το λεωφορείο να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, να παρασύρει κολώνες φωτισμού και πινακίδες και τελικά να προσκρούει στην περίφραξη παρακείμενου κτηρίου
LIFO NEWSROOM
Γιατί αναστέλλεται η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας μετά την υπόθεση Μουρτζούκου

Ελλάδα / Γιατί αναστέλλεται η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας μετά την υπόθεση Μουρτζούκου

Από την ίδια υπηρεσία είχαν εκδοθεί πορίσματα και για τον θάνατο ενός εκ των παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου – «Σοβαρές δυσλειτουργίες», λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στον Ωρωπό: ;Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα - Μάχη με τους ανέμους

Ελλάδα / Φωτιά στον Ωρωπό: Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα - Μάχη με τους ανέμους

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα - Σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκεται η δομή μεταναστών στη Μαλακάσα, για προληπτικούς λόγους
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 7 ατόμων για υπερκοστολογήσεις σε κατασκευή στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 7 ατόμων για υπερκοστολογήσεις σε κατασκευή στην Εγνατία Οδό

Μετά από πολύμηνη δίκη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ενόχους - χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό - συνολικά 7 από τους 15 κατηγορούμενους
LIFO NEWSROOM