Επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφεται στην 9η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.

 

«Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόσπασμα της έκθεσης, με βασικά κριτήρια τόσο τα καθημερινά κρούσματα όσο και η αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου Rt.

 

Όπως διαπιστώνει η 9η Εκθεση ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt αυξήθηκε από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

 

Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, λόγω και των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο. Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

 

Ανησυχία για τα αστικά κέντρα

 

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του εξέφρασε για τα αυξημένα κρούσματα στα αστικά κέντρα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο για μετά το καλοκαίρι. 

 

«Ο ιός είναι ανάμεσά μας. Συνεχίζουμε να έχουμε διασπορά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας, αφού φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα νούμερα. Και λόγω των τουριστών και λόγω των ανοιχτών μπαρ. Τα κρίσιμα αποτελέσματα θα τα δούμε τέλος Ιουλίου» ανέφερε ο κ. Σύψας μιλώντας σε εκπομπή του Open, προσθέτοντας πως «στα αστικά κέντρα πρέπει να τηρούμε οπωσδήποτε τις αποστάσεις αρχικά και ακολουθεί η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών. Δεν θέλουμε στα αστικά κέντρα να αλλάξουν τα δεδομένα».

 

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είπε: «Εάν οι μελέτες της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς τότε ενδεχομένως θα έχουμε εμβόλιο στις αρχές του 2021. Όμως υπάρχει απόσταση μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, ώστε να εμβολιαστεί το 70%. Οπότε υπάρχει απόσταση».

 

Τέλος σε ό,τι αφορά στη μετά καλοκαίρι εποχή είπε: «Υπάρχει έτοιμο το σχέδιο του φθινοπώρου. Η ισχυρή σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει επάρκεια».


Με πληροφορίες από Open Tv

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr