Να εμπιστεύονται τα στοιχεία της πολιτείας για τον κορωνοϊό συνέστησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στους πολίτες, αναφερόμενος στις θεωρίες συνωμοσίας περί απόκρυψης κρουσμάτων

 

Για τα αυξημένα κρούσματα του Σαββάτου ο κ. Σύψας ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, πως υποδεικνύουν πως «έχουμε μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας στην Ελλάδα που σχετίζεται αφενός με τα εισαγόμενα κρούσματα, αφετέρου με τη χαλαρότητα και τους συνωστισμούς που υπήρξαν τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες».

 

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν έχουν χαλαρώσει. Αντίθετα, οι νέοι έχουν χαλαρώσει, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση» τόνισε.

 

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων σημείωσε πως «πολλά είναι τα μέτρα που είναι στο τραπέζι, από απλά όπως το να κλείνουν νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, έως άλλα στα οποία προτιμώ να μην αναφερθώ. Το σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα. Η πορεία της επιδημίας μπορεί να αναστραφεί, εάν οι πολίτες τηρήσουν τα πολύ απλά μέτρα της απόστασης, της απολύμανσης των χεριών και της μάσκας σε κλειστούς χώρους».

 

«Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων» τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ίσως περιλαμβάνει την επαναφορά του συστήματος με τα sms στο 13033.


Ως προς της εκκλησίες και εφόσον είναι χώροι συνάθροισης, ο ίδιος συνιστά να φορούν όλοι μάσκες, τονίζοντας πως ο φετινός Δεκαπενταύγους θα είναι αναγκαστικά διαφορετικός από πέρυσι.

 

Ερωτηθείς για τις θεωρίες περί απόκρυψης κρουσμάτων ή περιοχών, απάντησε πως «σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Το κρούσμα ανακοινώνεται στο νοσοκομείο που διαγνώστηκε. Επομένως να μην ακούν οι πολίτες τέτοιου είδους 'ράδιο αρβύλα'. Υπάρχει μια πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση και υπάρχει ανακοίνωση όλων των δεδομένων στους πολίτες. Δεν κρύβουμε τίποτα, ούτε κρούσματα ούτε περιοχές» καλώντας τους πολίτες να «εμπιστεύονται μόνο τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και τίποτα άλλο. Αυτά ισχύουν και είναι απολύτως ειλικρινή». 

 

Για τους αρνητές της πανδημίας και όσους διαδηλώνουν σε χώρες του εξωτερικού κατά των μέτρων, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία» ενώ αναφερόμενος στην έξαρση κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Μεξικό, Αφρική, Ινδία, Μέση Ανατολή κατέληξε πως «γύρω μας η φωτιά είναι αναμένη και καίει και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην έρθει και σ'εμάς».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr