ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Σταύρος Βασιλειάδης: Ο σεφ που έβαλε στόχο να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο γεύσεις από όλο τον κόσμο

Σταύρος Βασιλειάδης: Ο σεφ που έβαλε στόχο να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο γεύσεις από όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

Ο Σταύρος Βασιλειάδης ή αλλιώς Δραμινός νομαδικός σεφ όπως αυτοαποκαλείται, έχει βάλει στόχο ζωής να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο γεύσεις από κάθε γωνιά της γης.

Εξού και το όνομα της σελίδας του σεφ «One Million Bites», στην οποία μοιράζεται με το κοινό του βίντεο στα οποία διακρίνεται να δοκιμάζει διάφορες γεύσεις από όσους προορισμούς της γης επισκέπτεται, ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι εξωτικοί. Ο σεφ έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους και σε κάθε στάση του γνωρίζει τις τοπικές κουζίνες.

Κάθε πόλη και χωριό έχει τη δική του μαγειρική ταυτότητα εξηγεί ο Σταύρος Βασιλειάδης τονίζοντας πως δεν διστάζει να δοκιμάσει από όλα, χωρίς εξαίρεση και φόβο. «Στη λίστα των μπουκιών μου έχουν μπει εκατοντάδες γεύσεις. Έντομα στην Ταϊλάνδη και σκορπιοί, μεταξοσκώληκες, γρύλοι και ακρίδες στην Κένυα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης. Έπειτα περιγράφει μία γεύση που του έμεινε αξέχαστη, εξαιτίας της προεργασίας παρασκευής της.

«Τις μεγάλες ταραντούλες των δέντρων, αφού τις πιάσουν, δένουν τα πόδια τους πίσω στο σώμα για να φαίνεται η κοιλιά τους και τις τρυπούν με βελόνα για να φύγει το δηλητήριο. Στη συνέχεια βγάζουν το πίσω μέρος που έχει αβγά, τα οποία μάλιστα σπάζουν και τα κάνουν ομελέτα. Όσο για την αράχνη, την ψήνουν στα κάρβουνα και τη βάζουν πάνω στην ομελέτα» εξηγεί ο σεφ. Παράλληλα συμπληρώνει πως παρότι ο στόχος των ενός εκατομμυρίου μπουκιών είναι μακρινός, μιας και σήμερα βρίσκεται κοντά στις δυο χιλιάδες, είναι μια καλή αρχή.

Σταύρος Βασιλειάδης: Ο σεφ που έβαλε στόχο να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο γεύσεις από όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο σεφ επισημαίνει πως για να φέρει εις πέρας το σκοπό του, έχει κάνει αρκετές θυσίες. Έχει κοιμηθεί σε σπηλιές, τον κυνήγησε μια τίγρης στη ζούγκλα, έπεσε σε καταρράκτες, αποκλείστηκε σε ένα νησί αλλά κολύμπησε και με καρχαρίες. «Στην Ευρώπη, τα ταξίδια και οι δοκιμές είναι πιο εύκολη περίπτωση. Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία, Τσεχία, Βέλγιο και πολλές ακόμη χώρες δεν έχουν κάτι παράξενο ή δύσκολο να τολμήσεις να δοκιμάσεις. Στην Καραϊβική και στην Κεντρική Αμερική έχει τα πιο νόστιμα και περίεργα φρούτα. Εκεί, τις μπανάνες τις βράζουν ή τις τηγανίζουν με αβοκάντο. Στην Αργεντινή έφαγα τις πιο ωραίες μπριζόλες και στην Παταγονία το πιο νόστιμο κατσίκι, που ψηνόταν για 25 ώρες πάνω από θαμμένα ξύλα μέσα στη στάχτη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με το τι δεν του άρεσε και τι δεν θα ξαναέτρωγε ποτέ ανέφερε ότι από μικρός ήταν καλοφαγάς κι ως παιδί ο αγαπημένος των γιαγιάδων, καθώς δοκίμαζε τα πάντα. Έβαλε το φίδι πολύ χαμηλά στη λίστα του, στην κατηγορία χαμηλής γευστικής απόδοσης καθώς σημείωσε πως τρώγοντάς το, η γεύση τού θύμισε παγωμένο λίπος. Εντύπωση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τού έκανε και η κουζίνα της Ασίας, όπου δοκίμασε σκουλήκια και πτερύγια καρχαρία, ενώ ξετρελάθηκε στην Ταϊλάνδη με τη γεύση από τα τηγανητά χοιρινά αυτιά.

Σταύρος Βασιλειάδης: Ο σεφ που έβαλε στόχο να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο γεύσεις από όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το ταξίδι του στον κόσμο της μαγειρικής ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Με πατέρα που έχει καταγωγή από τη Σμύρνη, μητέρα Ηπειρώτισσα και Πόντιο παππού, δημιουργήθηκε ένας συνδυασμός που έφερε στη διάρκεια της ζωής του τραπέζια πάντοτε γεμάτα με πολλές γεύσεις, διαφορετική μαγειρική αντίληψη και κουλτούρα. Αυτό ήταν που ήθελε να εμπλουτίσει και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Ο ίδιος σπούδασε χημικός μηχανικός και παρότι δούλεψε στον τομέα της πράσινης ενέργειας, το μικρόβιο της μαγειρικής δεν έφυγε ποτέ από μέσα του. Λίγο αργότερα και ενώ κατοικούσε ακόμα στη Νέα Υόρκη, άρχισε και η μαγειρική διαδρομή του με επιτόπου διαδικασία δοκιμής. Σε κάθε πιάτο του νέου προορισμού, η δοκιμή γίνεται μπροστά στην κάμερα και ανεβάζει τα βίντεο για να μοιραστεί την εμπειρία με όσους αγαπούν τα ταξίδια, το φαγητό ή και τα δύο.

Σχετικά με τη δοκιμασία του ενός εκατομμυρίου μπουκιών, εξηγεί πως δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία καθώς δεν μετράνε οι μπουκιές από το ίδιο φαγητό αλλά τα πιάτα. «Αν φάω τρεις φορές μακαρόνια από το ίδιο πιάτο, δεν τις μετρώ σαν τρεις μπουκιές. Πρέπει να είναι άλλη τεχνική μαγειρέματος και άλλες πρώτες ύλες. Σημειώνω πάντα τι τρώω και στην επιστροφή στο σπίτι μου προσπαθώ να το φτιάξω, αν βέβαια μπορώ να βρω τα υλικά. Για παράδειγμα, αράχνες δεν βρίσκεις παντού!» τόνισε, καταλήγοντας πως σταθερή για εκείνον αξία είναι το φαγητό της μαμάς και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς του.

Σταύρος Βασιλειάδης: Ο σεφ που έβαλε στόχο να δοκιμάσει ένα εκατομμύριο γεύσεις από όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM