Δραματική έκκληση απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στην περιοχή.

 

Τα τελευταία 24ωρα, 16 κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με τις τελευταίες τέσσερις ενημερώσεις που εκδίδει ο ΕΟΔΥ καθημερινά. Εξαιτίας αυτής της εικόνας, ο ιατρικός σύλλογος της περιοχής καλεί τους πολίτες να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να εφαρμόσουν αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών.

 

Παράλληλα όμως, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας ζητά από τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ μέσω κινητών μονάδων, αλλά και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

 

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του κορωνοϊού στην Καβάλα, τόνισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής, Αναστασία Αντωνίου- Πούγγουρα, ενώ έκανε σύσταση για αναβολή εκδηλώσεων.

 

«Από τη δική μας μεριά θα συστήναμε επιπλέον προς όλους τους διοργανωτές διαφόρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που αυτές τις ημέρες γίνονται στην Καβάλα, είτε πρόκειται για το δήμο, είτε για ιδιώτες, να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αναβολή τους καθώς τέτοιες εκδηλώσεις, κυρίως συναυλίες και λοιπές μουσικές εκδηλώσεις, με αυξημένη συνάθροιση του κόσμου αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης του ιού», δήλωσε στο ΑΠΕ.

 

Οι οδηγίες προς τους πολίτες

 

Στις οδηγίες προς τους πολίτες, ο ΙΣΚ τους ζητά να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα, προειδοποιώντας ότι αν υποτιμηθεί ο κορωνοϊός, «θα μας τιμωρήσει ανελέητα», ενώ υπενθυμίζει ότι ήδη νοσηλεύονται ασθενείς από την περιφερειακή ενότητα, ο ένας από τους οποίους είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

 

Έτσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας καλεί:

 

Τις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικά Ιατρεία) να τηρούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς κανένα περιθώριο χαλάρωσης, που ίσως επέφερε η πρώτης επιτυχής αντιμετώπισης της επέλασης του κορωνοϊού στην Καβάλα. Συμπεριφορές επιπόλαιες ή απαξιωτικές στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας είναι καταδικαστέες.

 

Τους συμπολίτες μας να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα ατομικής και κατ' επέκταση κοινωνικής προστασίας χωρίς χαλάρωση, χωρίς απαξίωση και έχοντας πάντα στην κορυφή της σκέψης τους ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Αν υποτιμήσουμε σε αυτή τη φάση τον κορωνοϊό αυτός θα μας τιμωρήσει ανελέητα.

 

Τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μειώσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους.


Τους πιστούς να φορούν μάσκες πριν την είσοδό τους στους ναούς αλλά και κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λατρείας.

 

Τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται τις λαϊκές, παρότι ανοιχτοί χώροι επειδή συνωστίζονται, να φορούν μάσκα.

 

Τις νέες και τους νέους να επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα (όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος) προστατεύοντας όχι μόνο τους εαυτούς, αλλά και τους γονείς και τις γιαγιάδες και παππούδες τους και να μην ξεχνούν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

 

Όλους τους πολίτες να εμπιστεύονται τις επιστημονικές απόψεις για τον κορωνοϊό και να μην επηρεάζονται από συνωμοσιολόγους που περιφρονούν την κρισιμότητα των γεγονότων, αρνούνται την ύπαρξη του ιού και δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος.